Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP o šikaniranju novinarjev Panorame: Revanšizem novega vodstva!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 01. 2024 / 13:01
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2024 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP o šikaniranju novinarjev Panorame: Revanšizem novega vodstva!
Odgovorni urednik 2. programa TV Slovenija Rajko Gerič. FOTO: Nace Hočevar/STA

ZNP o šikaniranju novinarjev Panorame: Revanšizem novega vodstva!

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so se z zgroženostjo odzvali nad pogromom in šikaniranjem, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava RTV Slovenija, imenovana na podlagi spremenjenega zakona zdajšnje vladne koalicije.

Kot je znano, je namreč uprava 15 zaposlenim v televizijski oddaji Panorama, ki ni več uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt hiše za leto 2024, izdala odredbe o napotitvi na čakanje na delo od doma od srede, 3. januarja, do srede, 31. januarja 2024.

Nezakonite odredbe

»Odredbe so nezakonite, posebej ob dejstvu, da na RTV Slovenija še naprej zaposlujejo nove ljudi, in dejstvu, da so bili na čakanje poslani zgolj novinarji Panorame, čeprav so bile z novim letom ukinjene tudi nekatere druge oddaje,« opozarjajo v ZNP.

Onemogočen vstop

Obenem izpostavljajo, da je nezakonito tudi, da je uprava novinarjem Panorame z včerajšnjim dnem onemogočila vstop v stavbo RTV Slovenija. »Danes smo bili obveščeni, da nam je ne le izdana nezakonita odredba za čakanje na delo od doma, vsem je preklicana tudi službena kartica,« je včeraj pojasnil odgovorni urednik 2. programa TV Slovenija Rajko Gerič.

Sram ga je

»Po več kot 20 letih dela na RTV Slovenija me je danes res sram. Sem odgovorni urednik programa, za mano je 15 mojih sodelavcev, ki jim je onemogočen prihod na delovno mesto, kjer so opravljali svoje delo, za katerega so usposobljeni in za katerega imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi,« je včeraj pred vhodom v prostore »nacionalke« izpostavil Gerič.

Zloraba pooblastil

»Zakaj se je vodstvo na tako surov način odločilo obračunati s posameznimi novinarji, nam res ni jasno. Gre za šikaniranje in zlorabo pooblastil, zato smo se obrnili na inšpekcijske službe, poklicali bomo še policijo, da nam nekdo razloži, zakaj ne moremo do svojih delovnih mest, kjer imamo svoje osebne stvari. Mi smo tu še vedno redno zaposleni,« je nadaljeval Gerič.

Brez podlage

Po njegovem delodajalec nima podlage za onemogočanje prihoda na delovna mesta; odloči se lahko, da jim ne da dela, kar mora seveda znati ustrezno pojasniti, česar pa ne zna. »Prepričan sem, da bi se za 15 ljudi od 2050 zaposlenih v javnem zavodu zlahka našlo ustrezne zaposlitve,« meni Gerič.

ZNP o edinem grehu

»Ocenjujemo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTV Slovenija prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Nova uprava jim ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTV Slovenija prišli ali napredovali ob nepravem času,« poudarjajo v ZNP.

Prijava in poziv

Zaradi očitno nezakonitega početja uprave bodo podali prijavo na delovno inšpekcijo, hkrati pa vlado Roberta Goloba pozivajo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTV Slovenija s spremembo Zakona o RTVS, pozove k zakonitemu dejanju; Ustavno sodišče pa, naj se preneha izmikati in končno že odloči o ustavnosti novele zakona, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji »nacionalke«.

Dela naenkrat ni več

Na družbenem omrežju močno odmeva tudi zapis enega od 15 Panoraminih zaposlenih Marka Milenkovića: »Leto in pol sem delal na RTV. Poleg rubrike Gospodarstvo na Panorami sem moral delati toliko stvari, da me je kadrovska opozorila, da ne smem toliko delati. Z novim letom zame naenkrat ni več dela, poslan sem bil na čakanje na delo na domu. Danes pa ne morem v hišo niti po stvari.«

Kar in kako se dogaja, ni prav

Na njegov zapis se je na Twitterju odzvala tudi voditeljica Odmevov Rosvita Pesek, ki je Milenkoviću polaskala: »Dragi Marko, s Tabo smo po dolgem času dobili usposobljenega novinarja za zahtevne ekonomske teme, velikokrat tudi v Odmevih. To, kar se dogaja, in kako se dogaja – ni prav.«

Pojasnilo aktiva

Z zamikom se je s sporočilom za javnosti odzval tudi aktiv novinarjev Informativnega programa TVS in zapisal, da sicer obžaluje, da so nekateri člani aktiva zaradi ukinitve informativnih oddaj trenutno na čakanju, a da istočasno opozarja, da je ves čas ostro nasprotoval spremembi statuta in vzpostavitvi dveh informativnih programov v hiši.

Nalaganje
Nazaj na vrh