Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP: Ideološko čista RTVS medijskega prostora ne bogati, temveč ga siromaši

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2023 / 12:32
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2023 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP: Ideološko čista RTVS medijskega prostora ne bogati, temveč ga siromaši
V ZNP ravnanja zdajšnjega vodstva RTV razumejo kot frontalni napad na demokracijo, zato so na pomembne inštitucije v državi naslovili poziv. FOTO: Tatjana Splichal

ZNP: Ideološko čista RTVS medijskega prostora ne bogati, temveč ga siromaši

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so se z osuplostjo in ogorčenostjo odzvali na »pogrom nad novinarsko in uredniško svobodo, profesionalnostjo in avtonomijo, ki smo mu priča« zadnje tedne na RTV Slovenija.

Ocenili so, da ima odstranjevanje oddaj, urednikov in novinarjev, ki so tudi kritično poročali o anomalijah zdajšnje oblasti in se lotevali tem, ki so odpirale neprijetna vprašanja za vladajoče in tudi za nekatere oblastne strukture prejšnjega sistema, ideološke temelje in je izrazito maščevalno. Po njihovem gre tudi za močan ustrahovalni moment tistih, ki bodo linč »preživeli«, s sporočilom, da so lahko ob kritičnem poročanju vsak trenutek na vrsti.

Mimo postavljenih in uzakonjenih postopkov

»Izvajalci čistk na RTV Slovenija doslej niti v enem primeru kot razloga odstranitve ali zamenjave niso navedli kakovosti, temveč so menjave in odstranitve potekale ekspresno, mimo postavljenih in uzakonjenih postopkov. Čistke izvaja urednica, ki je na tem mestu nezakonito, očitno zgolj z določeno nalogo. Po novem Zakonu o RTV je namreč treba za mesta odgovornih urednikov izvesti javne razpise, česar v tem primeru ni bilo,« opozarjajo v ZNP.

Takega medijskega nasilja demokratična družba ne more prebaviti

Kot nadaljujejo, je maščevalnost hitrejša od premisleka in argumentacije, kar povzroča škodo, ki resno ogroža poslanstvo RTV, ki ji zakon med drugim nalaga celovito obveščanje o političnem dogajanju doma in v zamejstvu. »Dodatno upada zaupanje in velik del javnosti obrača hrbet taki RTV. Takega medijskega nasilja domača in evropska demokratična družba ne more prebaviti,« so prepričani v združenju.

Kje je dno tovrstnega početja?

Pri tem gre po njihovem tudi za brezsramno teptanje občih civilizacijskih standardov, odpira pa se vprašanje, kje je dno tovrstnega početja, ki ga je treba ustaviti, preden bodo odpoklicali – z besedami predstavnice novinarskih aktivistov – »zadnjega psa«. V ZNP ravnanja zdajšnjega vodstva RTV razumejo kot frontalni napad na demokracijo, zato so na pomembne inštitucije v državi naslovili poziv.

Ideološko čista RTVS ni nikomur v interesu

»Predsednico države, predsednika vlade, varuha človekovih pravic, Svet za pregon sovražnega govora, preostala novinarska združenja, civilno družbo ter posameznike in ostalo slovensko in evropsko javnost, ki ji pluralnost medijev in medijska demokracija še vedno nekaj pomenita, pozivamo, da s svojim glasom razuma ustavijo 'mesarjenje' na RTV Slovenija. Ideološko čista RTVS ni nikomur v interesu. Medijskega prostora ne bogati, ampak ga siromaši.«

Poziv ustavnim sodnikom

V ZNP že od začetka opozarjajo, kaj bo prinesel novi Zakon o RTV Slovenija, kar je očitno vedela tudi četverica ustavnih sodnikov, ki je odpravila začasno zadržanje zakona, ne da bi raje o njem odločila. »Zato odgovornost za trenutno dogajanje na RTVS nosi tudi ustavno sodišče. Čemu imeti ustavno sodišče, če ni sposobno odločati o pobudah za presojo ustavnosti zakonov in s tem izvajati nalog, ki mu jih narekujeta ustava in zakon? Ustavne sodnike zato pozivamo, da čim prej dokončno odločijo o ustavnosti novega Zakona o RTVS,« izjavo zaključi upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh