Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bomo še plačevali RTV-prispevek?

Za vas piše:
J. P.
Objava: 23. 09. 2023 / 06:17
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2023 / 06:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bomo še plačevali RTV-prispevek?
Podpisniki protestirajo zoper nasilni prevzem in obsojajo zamenjavo večine oseb na vodilnih funkcijah Javnega zavoda RTV Slovenija. FOTO: Bogomir Štefanič

Bomo še plačevali RTV-prispevek?

Po menjavi na vodstvenih stolčkih, sestavi »nepolitičnega« (a še nikdar tako enoumnega in v glasovanjih tako enotnega) Sveta in nazadnje kadrovskem prepihu med uredniki, voditelji in novinarji RTV Slovenija so se s protestno izjavo in z naslovnim vprašanjem, ali bomo še plačevali RTV-prispevek, oglasili nekateri vidni predstavniki slovenske civilne družbe.

Zoper »politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje sledi pluralnosti javnega zavoda, ki bi moral biti v službi vseh Slovencev«, v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestirajo Vlasta Doležal Rus v imenu civilne iniciative Prebudimo Slovenijo, Romana Bider v imenu pobude Vseposvojitev, dr. Matija Ogrin v imenu Nove Slovenske zaveze in zasl. prof. dr. Janez Juhant v imenu društva Združeni ob lipi sprave.

Protest zoper nasilni prevzem

Protestirajo, kot pravijo sami, zoper nasilni prevzem in obsojajo zamenjavo večine oseb na vodilnih funkcijah Javnega zavoda RTV Slovenija, politična čistka pa se nadaljuje nad posameznimi TV-voditelji in novinarji. »Izrazi sovraštva in izločanja, ki jih vaši vplivni prijatelji objavljajo na družbenih omrežjih, napovedujejo nadaljnjo agresijo. Ogrožene in pod udarom so med drugim oddaje Arena, Intervju, Utrip, Pričevalci, v katerih smo Slovenci raznolikih nazorskih pogledov lahko spremljali profesionalno artikulirane, strpne, informativne in za gledalce privlačne predstavitve slovenske zgodovinske in politične stvarnosti, in se ob takšnih glasovih pristne, demokratične slovenske omike tudi sami kultivirali,« so zapisali podpisniki.

Zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki

Po njihovem mora Javni zavod RTV Slovenija omogočati, da njegove oddaje izražajo raznolike svetovne nazore, politična prepričanja in kulturne potrebe raznih krogov slovenskega prebivalstva, tako mestnih kot podeželskih, tako modernih kot tradicijskih. »Nazori, občutja in teženja raznolikih socialnih, kulturnih in duhovnih profilov Slovencev morajo biti zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki pri izbiri vsebine programov,« je še zapisano v protestni izjavi.

Zatiranje zadnjih ostankov pluralnosti

Podpisniki nadalje protestirajo, da si novo vodstvo zavoda prizadeva prav nasprotno in zatira zadnje ostanke pluralnosti, takšno politično polaščanje skupne javne ustanove pa označujejo za zavržno. »Neprofesionalno in sramotno je, da Javni zavod RTV Slovenija, ki je last vseh Slovencev, klone v servilno podložništvo politiki. Svet zavoda še nikoli od leta 1990 ni bil sestavljen tako enoumno in politično kakor zdaj,« opozarjajo predstavniki slovenske civilne družbe.

Polno razumevanje do pobud glede neplačevanja prispevka

Protestno izjavo zaključujejo z besedami in vprašanjem: »S takim nasilnim ravnanjem se vodstvo zavoda RTV Slovenija vrača v dobo enoumnega političnega nasilništva, kakor v bivšem režimu: jemlje nam pravice, ki pripadajo vsem. Zato izražamo polno razumevanje do čedalje glasnejših pobud glede neplačevanja obveznega RTV-prispevka. Zakaj bi vam plačevali prispevek za to, kar ste nam ukradli?«

Nalaganje
Nazaj na vrh