Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tretjina ameriških škofov podpira ženski diakonat

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2019 / 07:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2019 / 08:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tretjina ameriških škofov podpira ženski diakonat

Papež bi moral potrditi, da so bile »diakonise navzoče že v prvi Cerkvi.«

Tretjina škofov v Združenih državah Amerike zagovarja diakonsko posvečevanje žensk, so razkrili rezultati javne ankete »Centra za aplikativne raziskave v apostolatu« na univerzi Georgetown v Washingtonu. Le 27 % škofov je mnenja, da bi Vatikan moral dopustiti tovrstno posvečevanje za ženske.

Do konca minulega leta se je papeška komisija ukvarjala z vprašanjem, ali je prva Cerkev ženskam podeljevala diakonsko posvečenje. Še ne objavljene rezultate svojega dela je komisija posredovala papežu Frančišku.

»Če bo razvoj diakonis stopal po podobni poti kot vnovična uvedba stalnega diakonata po drugem vatikanskem cerkvenem zboru, bi moral papež najprej potrditi, da so diakonise v prvi Cerkvi obstajale,« je po navedbah nemške katoliške agencije KNA v pogovoru za ameriško jezuitsko revijo America poudaril časnikar in izvedenec za cerkvena vprašanja Michael J. O'Loughlin. Nato pa bi se morale narodne škofovske konference odločiti, ali bodo izdale dovoljenje za vnovično uvedbo ženskega diakonata v svojih državah. dokončna odločitev bi bila v rokah posameznih škofov.

Večina škofov v ZDA sodeč po anketi ženski diakonat zaenkrat še odklanja. Le 41 % jih je izjavilo, da se jim zdi »teoretično mogoče« ženskam podeljevati diakonsko posvečenje. 79 % vprašanjih je mnenja, da bi Škofovska konferenca ZDA ženski diakonat uvedla, če bi Vatikan dopuščal diakonsko posvečenje za ženske. 77 % ameriških škofov pa diakonsko posvečevanje žensk vidi kot spodbudo v sporni razpravi o ženskem duhovništvu.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh