Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo odprte tudi ob nedeljah in praznikih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 08. 2023 / 17:25
Oznake: Nesreča, Politika, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2023 / 17:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo odprte tudi ob nedeljah in praznikih
Vse dni v tednu bodo lahko odprte trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo. FOTO: Tatjana Splichal

Trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo odprte tudi ob nedeljah in praznikih

Slovenska vlada je na sobotni 61. redni seji prebivalcem na zaradi poplav in zemeljskih plazov prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči, po 5 milijonov evrov sredstev bosta prejela Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije.

Prav tako so se predstavniki vlade na seji dogovorili, da bodo trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo odprte tudi v nedeljo in ob praznikih. To je že prej na novinarski konferenci nakazal tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Zaradi hitrejše nujne sanacije

»Na vladi in pristojnih ministrstvih smo obravnavali pobudo, da dopuščamo odprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, zlasti zavoljo hitrejše nujne sanacije, da bodo lahko ljudje tam kupili določene stvari,« je pojasnil poveljnik Šestan.

Ne glede na določbe Zakona o trgovini

In dodal: »To lahko naredimo le skozi odredbo poveljnika za čas trajanja intervencije in v kratkem bo ta odredba izdana in se bo glasila: prodajalne, ki prodajajo živila, tehnično blago ali otroško opremo, so lahko odprte ne glede na določbe Zakona o trgovini tudi ob nedeljah in praznikih.«

Čas odprtja trgovin v odredbi ne bo določen

V odredbi ne bo določenega časa odprtja trgovin, to bo – kot je že utečeno – prepuščeno trgovinam samim, bo pa uredba dopuščala tudi podaljšanje siceršnjega odpiralnega časa trgovin, je še izpostavil Srečko Šestan.


Predlog Trgovinske zbornice Slovenije

Podobna zamisel je sicer že pred dnevi zrasla na zelniku Trgovinske zbornice Slovenije, na kateri so v želji za čim prejšnjo vzpostavitev nemotene oskrbe prebivalstva na ministrstvo za gospodarstvo in premierja posredovali prošnjo za možnost enkratnega in izrednega odprtja ali obratovanja vseh prodajaln v Sloveniji v nedeljo, 6. avgusta 2023.

Za čim boljšo preskrbljenost prodajaln povsod po državi

»Slovenska trgovina se zaveda resnosti razmer ob poplavah, zato bomo storili vse, kar je v naši moči, da bodo prodajalne povsod po Sloveniji čim bolj normalno preskrbljene,« so ob tem zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).

Skoraj četrtina izven obratovanja

In še: »Razmere v prodajalnah v marsikaterem kraju onemogočajo njihovo normalno poslovanje, saj je skoraj četrtina maloprodajnih mest zaradi nastalih razmer (poplavljenost trgovskih objektov, poplave cest, izpadi elektrike, nezmožnost prihoda zaposlenih na delo …) izven obratovanja.«

Nalaganje
Nazaj na vrh