Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trije od štirih Rusov za papežev obisk v Moskvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 02. 2016 / 08:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trije od štirih Rusov za papežev obisk v Moskvi

Metropolit Hilarion: o obiskih na sedežih Cerkva zaenkrat še ni govora.

Trije izmed štirih Rusov sodeč po izsledkih nedavne raziskave podpirajo obisk papeža Frančiška v njihovi domovini. Po navedbah javnimnenjskega inštituta Lewada 20 % izprašanih potovanje voditelja katoliške Cerkve v Moskvo ocenjujejo »izjemno pozitivno«, 56 % pa »razmeroma pozitivno«. Le 7 % prebivalcev te pretežno pravoslavne države obisk svetega očeta v Moskvi zavrača.



Že marca 2013, le nekaj dni pred Frančiškovo izvolitvijo na papeški položaj, je zamisel o obisku papeža v Rusiji pri 71 % Rusov naletela na izjemno pozitiven odziv. Po prvem srečanju ruskega pravoslavnega patriarha s papežem pred desetimi dnevi na Kubi pa so se v Rusiji pojavila množična ugibanja o možnosti obiska svetega očeta na sedežu ruskega pravoslavja.

Vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, pa je ob vseh ugibanjih minuli teden pojasnil, da trenutno ne razmišljajo ne o Frančiškovem obisku v Moskvi ne o obisku patriarha Kirila I. v Vatikanu.

Zaenkrat naj bi se katoliška in ruska pravoslavna Cerkev osredotočili na »čim hitrejšo odpravo vsega negativnega«, ki se je v stoletjih nabralo med pravoslavnimi in katoliškimi verniki.

Sodeč po zadnji raziskavi okoli 57 % Rusov odnose med rusko pravoslavno in katoliško Cerkvijo ocenjuje kot »normalne«. 11 % odnos med veroizpovedima označujejo kot »zaupen, prijateljski«, 14 % pa kot »hladen in napet«. 1 % izprašanih meni, da sta si obe Cerkvi med seboj »sovražni«. Leta 2013 je bil izid raziskave precej podoben. Neodvisni javnomnenjski inštitut je med 12. in 15. februarjem letos izprašal okoli 800 odraslih državljanov z območja celotne Rusije.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh