Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trump, Bog in zahvalni dan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2017 / 10:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trump, Bog in zahvalni dan

Ameriški predsednik je v prazničnem govoru spomnil na verski izvor in razvoj priljubljenega zahvalnega dne.

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem skoraj štiriminutnem nagovoru ob zahvalnem dnevu, ki so ga v Združenih državah obhajali pred tednom dni, kar osemkrat omenil Boga in s tem poudaril veliko razliko v primerjavi s svojim predhodnikom Barackom Obamo, ki se je omembe Boga, če je bilo le mogoče, izogibal.



Trump se je Bogu zahvalil za Njegovo previdnost in ga prosil, naj še naprej blagoslavlja Združene države. V kratkem video nagovoru je nato spomnil na izvor zahvalnega dne v Severni Ameriki. Očetje naroda, ki so leta 1620 pripotovali iz Anglije, so se takrat Bogu zahvalili za prvo žetev v novi domovini, je pojasnil predsednik.

George Washington, prvi predsednik Združenih držav, je zahvalni praznik uvedel kot dan zahvale in molitve. Washington je vse državljane pozval, naj se na ta dan skupaj zahvalijo Bogu za Njegovo previdnost in za ustanovitev Združenih držav, je spomnil Trump.

Predsednik Lincoln je med državljansko vojno zadnji četrtek v novembru razglasil za državni praznik. Na ta dan naj bi se Američani »združenih src in enoglasno« Bogu zahvalili za Njegove velikodušne darove ter Ga prosili za ozdravljenje ran, ki jih je zadala državljanska vojna, je še povedal Trump.

Nagovor je zaključil z besedami: »Bog vas blagoslovi, in Bog blagoslovi Ameriko!«

Predsednik Obama se je v svojem prvem nagovoru ob zahvalnem dnevu kot prvi predsednik ZDA izognil omembi Boga in to navado ohranil v večini uradnih nagovorov ob v ZDA tako priljubljenem in z izročilom zaznamovanem prazniku.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh