Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trumpov novi šef kabineta je pravoslavni kristjan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 11. 2016 / 07:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trumpov novi šef kabineta je pravoslavni kristjan

Reince Priebus izvira iz nemško-grške družine in svoje vere nikoli ni skrival.

Prihodnji šef kabineta v Beli hiši je pravoslavni kristjan: novoizvoljeni predsednik je na ta položaj imenoval Reinholda Richarda (»Reinca«) Priebusa. 44-letni Priebus je bil do sedaj (od leta 2011) predsednik Republikanskega narodnega odbora (Republican National Committee/RNC). Velja za osebnega prijatelja Paula Ryana, predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki je tako kot Priebus svojo politično kariero začel v ameriški zvezni državi Wisconsin.



Priebus, rojen leta 1972 v mestu Dover (ameriška zvezna država New Jersey) je odvetnik in poklicni politik nemško-grških korenin. Njegov oče Richard je bil električar, mati Dimitra pa posrednica za nepremičnine in njej se ima Reince zahvaliti za svojo pravoslavno vero. Priebus je leta 1994 »cum laude« zaključil študij na univerzi v Wisconsinu. Študij prava je končal leta 1998 na univerzi v Miamiju. V politiki je dejaven že od mladih let.

Od leta 1999 je poročen, z ženo Sally, ki jo pozna že iz šolskih let, imata dva otroka. Družina je sprva živela v Kenoshi, nato pa so se preselili v bližino sedeža Republikanskega narodnega odbora v Washingtonu.

Priebus svoje pravoslavne vere ni nikoli skrival. Skupaj z drugimi republikanskimi politiki je skrbel za to, da je zaščita pravoslavnih verskih vrednot – »tudi na krajih, kjer so ogrožene« - prišla na volilni program republikanske stranke. Ob veliki noči je na svojem osebnem računu na družbenem omrežju Twitter izpostavil vero pravoslavnih v Jezusovo zmago nad smrtjo ter je vsem prijateljem in znancem voščil blagoslovljene praznike: »Svojim pravoslavnim prijateljem želim blagoslovljeno veliko noč in Christos Anesti

Na zasedanju Republikanskega narodnega odbora v Clevelandu julija letos je Priebus vodil molitev primasa carigrajskega patriarhata za severno in južno Ameriko, nadškofa Demetriosa, pred vsemi udeleženci. Na njegovo pobudo so takrat v Clevelandu prvič priredili poseben sprejem za Grko-Američane (Greek Americans). Pravoslavni nadškof Dmetrios pa se je teden dni kasneje udeležil tudi narodnega zasedanja demokratov v Philadelphiji.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh