Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Slovenci ob meji se veselijo s Hrvati ob vstopu v Schengen

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 01. 2023 / 12:24
Oznake: Duhovnik, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2023 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi Slovenci ob meji se veselijo s Hrvati ob vstopu v Schengen
Mejni prehod Obrežje 1. januarja. FOTO: Anže Malovrh/STA

Tudi Slovenci ob meji se veselijo s Hrvati ob vstopu v Schengen

Novoletnega vstopa v schengensko območje in dviga zapornic na mejnih prehodih se niso razveselili le Hrvati (in slovenski turisti, ki upajo, da jim v poletni sezoni ne bo več treba v nepreglednih kolonah čakati na prehod meje), temveč tudi tisti, ki živijo na slovenski strani meje.

»Kako naj ne bomo zadovoljni? Res smo veseli, da se je to zgodilo, in upamo, da bo tudi v praksi dobro delovalo in da meja ne bo nikoli več zaprta,« je občutke zadnjih dni veselo strnil župnik obmejne Župnije Stari trg ob Kolpi Jože Pavlakovič.

Še bolj burno kot običajno

Na silvestrovo opolnoči, ko so se na mejnih prehodih dvignile zapornice in prižgale zelene luči, so krajani z obeh strani meje pripravili praznovanje, še bolj burno kot običajno, opisuje župnik Pavlakovič, uradni dogodek, nekakšno skupno družabno srečanje ljudi z obeh strani meje na mostu, pa na pobudo Hrvatov pripravljajo za prvi četrtek v novem letu ob 9.30 dopoldne.

Župnik Župnije Stari trg ob Kolpi Jože Pavlakovič. FOTO: Tatjana Splichal

Navzven se ni veliko spremenilo

Za župnijo se z odprtjem meje ne spremeni nič, tudi sicer se navzven ni veliko spremenilo. »Je pa res, da so oni s hrvaške strani meje bolj vezani na slovensko območje kot obratno, tu so hodili v šolo, trgovino, na pošto, v službo. Zanje je zdaj zagotovo bolje. Imajo pa tudi naši ljudje na drugi strani meje bodisi službe bodisi zemljišča in je tudi zadnje seveda lepše, da se jim ni treba več ustavljati. Pa tudi žago imajo Slovenci čez Kolpo, zdaj bo lažje,« je prepričan župnik Pavlakovič.

Še lepše bo, ko bo podrta tudi ograja

Verjetno ima vstop Hrvaške v Schengen tudi svoje pasti in izzive, toda s tem naj se obremenjujejo oni, dodaja župnik in pohvali zelo dobre odnose z mejnimi policisti: »Zdaj bo pa še lepše, zlasti ko bo podrta tudi ograja.«

Brez slabih izkušenj z migranti

Edino, kar krajane obmejnih območij skrbi, je – sploh zadnje čase izrazito povečan – pretok migrantov. Toda dolgoletni starotrški župnik je prepričan, da s hrvaškim vstopom v schengensko območje bistvene razlike ne bo, »na srečo pa z migranti niti doslej nismo imeli nobenih slabih izkušenj.«

Nalaganje
Nazaj na vrh