Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravilo Paxlovid bodo od jutri lahko predpisovali tudi slovenski zdravniki

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 01. 09. 2022 / 15:00
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravilo Paxlovid bodo od jutri lahko predpisovali tudi slovenski zdravniki
FOTO: Wikipedija

Zdravilo Paxlovid bodo od jutri lahko predpisovali tudi slovenski zdravniki

Slovenske lekarne naj bi jutri prejele prvih tisoč škatlic zdravila Paxlovid podjetja Pfizer. Zdravilo je namenjeno preprečevanju težjih oblik covida in glede na klinične izkušnje močno zmanjšuje število zapletov in hospitalizacij.

Do sredine meseca naj bi slovenske lekarne skupno prejele še dodatnih 5000 odmerkov zdravila. To je v prvi vrsti namenjeno predvsem starejšim od 60 let ter nekaterim drugim bolnikom, ki izkazujejo dejavnike za tvegan potek covida -19. To so po besedah predstojnice infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc predvsem kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom.

Zdravilo bodo predpisovali tudi osebni zdravniki

Protokol za uporabo zdravila je bil v teh dneh že objavljen na spletnih straneh UKC Ljubljana. Lejko Zupanc je ob tem izrecno opozorila, da nekateri bolniki zdravila ne bodo smeli prejemati, saj njegovo delovanje ni združljivo z nekaterimi drugimi zdravili: "Poskrbeli smo, da bodo zdravniki in farmacevti vedeli, katera zdravila ne gredo skupaj," je zatrdila. Zaradi takšnih nevarnosti bo v prihodnjem tednu izobraževanje za zdravnike organizirala tudi Zdravniška zbornica.

Zdravilo Paxlovid bodo namreč lahko predpisovali tudi vsi zdravniki, ki so v prvem stiku s pacientom, saj je prav v takšnem primeru najučinkovitejše. Torej tudi v ambulantah družinske medicine.

Glede na klinične izkušnje iz drugih držav zdravilo Paxlovid zmanjša stopnjo hospitalizacij tudi za 80 odstotkov. V svetu trenutno poznamo dve takšni zdravili, ki preprečujeta razmnoževanje virusa v telesu. Vendar je Paxlovid trenutno najboljša izbira zlasti za to, ker ga za razliko od Remdesivira, ki je na voljo le kot infuzija, bolnik lahko prejme v obliki tablet.

Slovenija naj bi v prihodnih mesecih prejela še več odmerkov zdravila v okviru skupnega evropskega naročila. Dobavljena količina naj bi bila tako namenjena zgolj premostitvi obdobja do skupne evropske dobave.

Nalaganje
Nazaj na vrh