Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi zdravniki so samo ljudje …

Za vas piše:
Patricija Kavčič
Objava: 12. 03. 2021 / 12:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2021 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi zdravniki so samo ljudje …

Tudi zdravniki so samo ljudje …

Ali se zavedamo, kakšen dar so zdravstveni delavci? Bodimo zanje hvaležni.

FOTO: Pexels.


Zdravnike potrebujemo vsi. Nekateri žal vsakodnevno, kdo drug pa si skoraj ne more priklicati v spomin, kako je videti. Težje bolni se navadno bolj zavedajo, kakšen dar so zdravstveni delavci, pretežno zdravi pa eno slabo izkušnjo takoj raztrobijo naokoli. Ne trdim, da so vsi zdravniki čudoviti ljudje, a velika večina je več kot vredna našega spoštovanja in prijaznosti.

Spoštovanje

Včasih je veljalo, da je treba zdravnike spoštovati – tako kot duhovnike, učitelje in pravnike. Že samo zato, ker so izobraženi. Danes je miselnost drugačna. Ljudje si mnogo teže »zaslužijo« naše spoštovanje. Vendar spoštovanje do zdravnikov ne bi smelo biti težko.

Opravljajo zahtevno in izjemno odgovorno delo, pogosto prav oni stojijo med življenjem in smrtjo. Vedno so na voljo, nesebično vztrajajo v iskanju rešitev, srčno si želijo pomagati. Verjamete, da bi kdo zdržal v tem poklicu, če ga ne bi opravljal s srcem?

Ponižnost

Vam gredo zdravniki včasih na živce? To je zato, ker nam povedo resnico, ki je nočemo slišati. Da nezdravo živimo. Da potrebujemo zdravljenje. Da nekaj časa nečesa ne smemo početi/jesti. Da se naše stanje ni izboljšalo, ker se nismo držali napotkov. Znano?

Odnos do zdravnikov je odlično področje za trening ponižnosti! Pogosto tako težko priznamo, da nam zdravnik res želi dobro in da na področju zdravja ve mnogo več kot mi. In da mu ni vseeno, čeprav nas včasih ne more ozdraviti takoj.

Človeški odnos

Razumljivo je, da smo po čakanju v nedogled in zoprnem pregledu vsi »našpičeni«. Pa vendar ... še tako čemeren in nerazumevajoč zdravnik je človek. Človek, ki je morda v službi že ves dan in je moral verjetno spet požreti nešteto nergavih besed zaletavih ljudi. Večina zdravnikov se res trudi kar najbolje opravljati svoje delo, a žal so razmere v zdravstvu nepredvidljive.


FOTO: Pexels.

Za izčrpane zdravnike in druge zdravstvene delavce pa vi in jaz vseeno lahko nekaj narediva: jim vsaj podariva nasmeh (čeravno skozi masko), prijazen pozdrav. Če to zdravnika ne omehča, nič zato. Morda bo pa zaradi vašega odnosa zmogel biti prijaznejši do naslednjega pacienta ...

Hvaležnost

Če ste bili kdaj več časa v bolnišnici, ste verjetno izkusili, kako lepo zdravniki skrbijo za paciente. Nekateri se pridejo celo poslovit, preden odidejo domov, in preverijo, ali kaj potrebujete. Po utrujajočem dnevu ali noči tega ne bi zmogel vsak!

Imeti zdravnika, ki vam je na voljo, vsekakor ni samo po sebi umevno. Prav je, da smo zdravnikom iskreno hvaležni za junaško delo, ki ga opravljajo. To jim lahko tudi povemo in pokažemo – s prijazno besedo, pisemcem, molitvijo in še s čim.


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst. Revijo lahko prelistate TUKAJ.


Preberite še:
- Jernej Berden: zdravnik, mož in oče
- Otrokovo duševno zdravje mora biti na prvem mestu
- Sprejmimo otroka takega, kot je

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh