Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški imam v ritmih rock'n'rolla

Objava: 13. 06. 2014 / 10:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turški imam v ritmih rock'n'rolla

Imam iz majhne vasice ob sredozemski obali je predan rock glasbi in ima svojo glasbeno skupino.

Turško Predsedstvo za verske zadeve ali Diyanet, uradna ustanova, ki velja za versko avtoriteto v državi in odloča o delu vseh mošej v Turčiji, je vzelo pod drobnogled imama iz majhne vasice ob sredozemski obali, ker je predan rock glasbi in ima svojo glasbeno skupino. Po devetih mesecih preiskovanja je Diyanet imamu prižgal zeleno luč za njegovo glasbeno udejstvovanje.



Ahmet Muhsin Tuzer iz vasice Pinarkoy je bil tarča preiskave, ker naj bi vrsta glasbe, ki jo je izbral, ne bila skladna z islamom in ker naj bi bilo njegovo igranje v skupini v nasprotju z njegovo vlogo imama.

Na koncu, po kar devetih mesecih tehtanja, so člani Diyaneta vendarle odločili, da Tuzer sme nadaljevati s svojim konjičkom. Še naprej lahko igra v skupini FiRock, ki rock povezuje z mistično sufijsko glasbo.

43-letni Tuzer je bil ob odločitvi, ki je bila sprejeta ta teden, izredno vesel. Kot njegovo izjavo povzemajo pri STA, je Diyanet z njo svetu pokazal, da je islam strpna religija in ne religija, ki bi prepovedovala lepe stvari.

Tuzer je sicer pozornost vzbudil avgusta lani, ko je prvič javno nastopil s svojo skupino. Pred nekaj sto radovedneži so zaigrali na krajevnem festivalu.

Naslednji koncert sedaj načrtuje za 22. junij in na njem pričakuje najmanj 50.000 ljudi. Kot napoveduje, bo tokrat drugače. V preteklosti namreč zaradi pritiskov ni mogel biti to, kar je, sedaj pa bodo ljudje videli »drugačnega imama, tako v smislu videza kot repertoarja na nastopu«.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh