Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški učbenik kristjane opisuje kot izdajalce

Objava: 27. 09. 2011 / 08:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turški učbenik kristjane opisuje kot izdajalce

Kristjani naj bi se s tamkajšnjega področja izselili iz gospodarskih razlogov, na zahodu pa so se prelevili v 'orodje političnih in verskih interesov'.

Predstavniki sirskih pravoslavnih kristjanov v Turčiji so izrazili ostro kritiko do predstavitve svoje verske skupnosti v enem izmed državnih šolskih učbenikov. Kot so poročali turški mediji, kristjane v zgodovinskem učbeniku za deseti razred opisujejo kot državne izdajalce, ki so se iz Turčije izselili iz gospodarskih razlogov, na zahodu pa so se prelevili v 'orodje političnih in verskih interesov tamkajšnjih držav'. Predstavniki sirske pravoslavne Cerkve so izrazili bojazen, poročajo mediji, da se bo s tem sovraštvo do krščanske manjšine v Turčiji še poglobilo.

V preteklih desetletjih so številni sirski pravoslavni kristjani zapustili svojo domovino v jugovzhodni Anatoliji, ker so se v vojni med turško državo in kurdskimi uporniki znašli med dvema frontama. Večina izseljencev se je nastanila v Nemčiji in Švici. V zadnjem času se je nekaj izseljenišjih družin vrnilo v svoje stare vasi okoli samostana Mor Gabriel v provinci Mardin na jugovzhodu Turčije.

Nalaganje
Nazaj na vrh