Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV namig: filmi tedna po našem izboru (1.-7. april)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 01. 04. 2023 / 06:00
Oznake: Film, Razvedrilo
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2023 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV namig: filmi tedna po našem izboru (1.-7. april)
Prizor iz filma Guernseyski krožek za branje in pito iz krompirjevih olupkov. FOTO: Zajem zaslona

TV namig: filmi tedna po našem izboru (1.-7. april)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi.

Guernseyski krožek za branje in pito iz krompirjevih olupkov (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society)

Britanski film, 2018 

TV SLO 2 v soboto, 1. aprila, ob 20.05

Režija: Mike Newell. Igrajo: Jessica Brown Findlay, Tom Courtenay, Michiel Huisman, Katherine Parkinson

Po istoimenski knjižni uspešnici posneta romantična zgodovinska drama režiserja Štirih porok in pogreba o londonski pisateljici, ki po koncu 2. svetovne vojne prispe na britanski otok, da bi napisala knjigo o medvojnih izkušnjah tamkajšnjih prebivalcev.

Na britanskem otoku Guernseyju so med 2. svetovno vojno, v času nemške okupacije, ustanovili društvo z zanimivim imenom – Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov. Z ustanovitvijo in delovanjem tega nenavadnega društva se povsem nepričakovano seznani uspešna londonska pisateljica Juliet Ashton, ki ravno išče tematiko za svojo novo knjigo.

Večina članov je knjigo prvič vzela v roke ravno med vojno, toda tisto, kar so našli, je daleč presegalo besede, saj so iz njih črpali življenjsko moč, navdih, tolažbo in spoznanje, da lahko na vse pogledamo tudi na drugačen način.


Gladiator (Gladiator)

Ameriški film, 2000

Kino v soboto, 1. aprila, ob 20.00

Režija: Ridley Scott. Igrajo: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Richard Harris, Djimon Hounsou, Connie Nielsen

Akcijsko-zgodovinski spektakel je bil nagrajen s petimi oskarji. Razglašen je bil za najboljši film in Russell Crowe si je prislužil kipca za glavno vlogo. Gre za veličastno zgodbo o pogumu in maščevanju. Rimski general Maksim se po novi zmagi na bojišču želi vrniti k ženi in sinu. A umirajoči cesar Mark Avrelij ima zanj novo nalogo. Hoče, da Maksim zasede njegov prestol. Ljubosumni cesarjev sin Komod zato naroči, da Maksima in njegovo družino ubijejo. Maksim komaj uide smrti ter proti svoji volji postane suženj in gladiator. Tako potrpežljivo čaka na dan, ko bo maščeval smrt svoje družine z usmrtitvijo Komoda, ki medtem postane novi cesar. Zaradi prizorov nasilja se mlajšim od 16 let ogled priporoča v družbi staršev ali starejših oseb.


Le kako ji to uspe (I Don't Know How She Does It)

Ameriški film, 2011

POP TV v soboto, 1. aprila, ob 23.40

Režija: Douglas McGrath. Igrajo: Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear, Pierce Brosnan, Christina Hendricks, Olivia Munn

Kate Reddy je podnevi uspešna poslovna ženska, ob večerih pa ljubeča mama dveh otrok in razumevajoča žena brezposelnega arhitekta Richarda. Čeprav brez občasnih težav ne gre, se Kate po zaslugi svoje prijateljice Allison kar dobro znajde v vlogi zaposlene ženske in ljubeče gospodinje. Zaplete se, ko Kate dobi novo premožno stranko, zaradi katere bo morala veliko potovati, Richard pa istočasno dobi mamljivo službeno ponudbo, ki je ne more zavrniti. Za nameček je tu še njen poslovni partner Jack, ki začne Kate več kot očitno osvajati.


Fantomska nit (Phantom Thread)

Ameriško-angleška drama

TV SLO 2 v nedeljo, 2. aprila, ob 22.40

Režija: Paul Thomas Anderson. Igrajo: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps, Sarah Lamesch

Mirno lahko trdimo, da je vsak film Paula Thomasa Andersona umetnina, dodelana do najmanjšega detajla. Tudi nocojšnji film ne zanika te trditve. Gre sicer za Andersonov najbolj intimen, umirjen projekt, pri katerem je pokazal še posebno mojstrstvo obvladovanja filmskega ritma. Film je bil leta 2018 nagrajen z oskarjem za najboljšo kostumografijo.

Reynolds Woodcock je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija. Njihove stranke so smetana povojne družbe – ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov ne bogatih dedinj in preostalih petičnih dam z izbranim okusom. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja – zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma, ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let, je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.


Vohunske spletke (Spy Game)

Ameriški film, 2001

Kanal A v ponedeljek, 3. aprila, ob 20.00 

Režija: Tony Scott. Igrajo: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack, Stephen Dillane

Film je zgodba o prijateljstvu med mentorjem in njegovim varovancem. Odvija se na različnih koncih sveta v različnih časovnih obdobjih. Leto 1991. Agent CIE Nathan Muir dan pred upokojitvijo izve, da se je njegov varovanec Tom Bishop znašel v hudih težavah. Na Kitajskem so ga ujeli, obtožili vohunstva in obsodili na smrt. Ker je delal na lastno pest, ga CIA ne namerava rešiti. Muiru seveda ni vseeno, zato tvega vse, da bi rešil svojega varovanca. Na voljo ima samo 24 ur.


Kako uloviti partnerja? (Destination wedding)

Komedija, drama, romantika, ZDA, 2018

Planet 2 v ponedeljek, 3. aprila ob 22.45

Režija: Victor Levin. Igrajo: Winona Ryder, Keanu Reeves, DJ Dallenbach

Frank in Lindsay, oba zgovorna in zagrenjena, se srečata na poti na isto poroko. Frank ima za seboj grenke izkušnje z družino, Lindsay pa z razmerjem. Čeprav se na začetku ne razumeta, sta prisiljena preživeti veliko časa skupaj. Kljub verbalnim spopadom se med njima ustvari vez in odločiti se morata, ali bosta ostala skupaj, ko bo potovanja konec. Zaradi pogostega preklinjanja in prizora spolnosti ogled filma odsvetujemo mlajšim od 16 let.


Obrazi zgodovine: Kleopatra

Nizozemska dokumentarna serija 1/6

TV SLO 2 v torek, 4. aprila, ob 19.45

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz?

Dokumentarna oddaja se poglobi v življenje Kleopatre, Ivane Orleanske, Marka Pola, Shakespeara, Miklavža in device Marije. Igralec Derek de Lint se poda po njihovih sledeh, odkriva najnovejše znanstvene ugotovitve in nam jih približa, kot nam jih ni še nihče doslej. Pri raziskovanju mu pomaga zgodovinarka Saskia Noot. Skupaj zbirata podatke, ki 3D-oblikovalcu Mau pomagajo rekonstruirati pravi obraz zgodovinskih osebnosti.

1. del: Kleopatra

Derek in Saskia se podata po sledeh egipčanske kraljice Kleopatre. Na različnih koncih sveta zbirata podatke o slavni kraljici, ki je zapeljala kar dva mogočneža svojega časa: Julija Cezarja in Marka Antonija. Je bila res takšna, kot si jo predstavljamo? Mao oblikuje njeno podobo na podlagi njenih doprsnih kipov in podatkov, ki sta jih Derek in Saskia zbrala pri strokovnjakih.


Reševalni psi (Rescue Dogs)

Ameriški film, 2016

Kino v petek, 7. aprila, ob 18.20

Režija: M.J. Anderson. Igrajo: Paul Haapaniemi, Courtney Daniels, Jordan Rawlins, Kevin Chambers

Simpatični Tracy se skupaj s psom Chargerjem, ki ga je rešil iz zavetišča, znajde v težavah, ko zlobni poslovnež namerava uničiti njegovo restavracijo na plaži, da bi na njenem mestu zgradil igrišče za golf. Medtem ko skupaj z bratom skuša najti rešitev za svoje težave, se Tracy zaljubi v lepo plesalko Bridget. V komediji zmešnjav bo junak spoznal, da tokrat on potrebuje pomoč svojega psa, ki ga je on v preteklosti rešil.


Lev: dolga pot domov (Lion)

Biografski, drama, ZDA, VB, 2016

Planet TV v petek, 7. aprila, ob 19.45

Režija: Garth Davis. Igrajo: Nicole Kidman, Dev Patel, Rooney Mara

Film, posnet po resničnih dogodkih, sledi neverjetni življenjski poti Indijca Sarooja in njegovem iskanju družinskih korenin. 5-letni Saroo se med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Ker ne ve, kje je njegova družina, pristane na cesti, po številnih krutih preizkušnjah pa ga naposled sprejmejo v sirotišnico. Posvoji ga Avstralska družina in kljub srečnemu odraščanju, se mu ves čas vračajo spomini na pravo družino. Da bi odkril, od kje prihaja, se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti, saj mu samo to lahko omogoči srečno prihodnost.

Preberite recenzijo filma TUKAJ.


Božji red (Divine order)

Komedija, drama, ZDA, 2017

Planet TV v petek, 7. aprila ob, 1:15

Režija: Petra Biondina Volpe. Igrajo: Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschwieg, Sibylle Brunner

Švica, 1971: Nora je mlada mati, žena in gospodinja, ki skupaj z možem in dvema otrokoma živi v mirni vasi sredi idilične narave. Švicarski hribi in doline se zdijo kakor prikladna naravna ovira za pritok družbenih sprememb, ki jih je v Evropi povzročilo uporniško leto 1968. Tudi Nore spremembe sprva ne dosežejo. Velja za mirno, prijazno žensko, ki ugaja vsej okolici, dokler ne spozna, da je v vseh pogledih podrejena svojemu možu in da je tako zapisano celo v ustavi. Tedaj se Nora skupaj z drugimi ženskami upre in postavi po robu institucionalizirani patriarhiji. Javno začne zagovarjati boj za volilno pravico, ki je bila do tedaj v Švici prihranjena le za moške. Vzporedno s prebujanjem za politične pravice postanejo ženske bolj svobodomiselne tudi v pogledih na modo, spolnost ...


Kupi v trgovini

Skril me je
Pričevanja
19,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh