Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV namig: Otomanski priročnik, Everest in drugi filmi (3.-9. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 03. 06. 2023 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2023 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV namig: Otomanski priročnik, Everest in drugi filmi (3.-9. junij)
Prizor iz filma Everest. FOOT: Zajem zaslona

TV namig: Otomanski priročnik, Everest in drugi filmi (3.-9. junij)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Otomanski poročnik (Ottoman Lieutenant)

Ameriški film, 2017

POP TV v soboto, 3. junija, ob 22.15

Režija: Joseph Ruben. Igrajo: Michiel Huisman, Hera Hilmar, Josh Hartnett, Ben Kingsley, Haluk Bilginer

Zgodovinska romanca, kjer je vojna le dogajanje v ozadju. Na robu prve svetovne vojne mlada ameriška medicinska sestra Lillie odpotuje z medicinskimi pripomočki v oddaljeno misijonsko bolnišnico v Otomanskem imperiju. Med potovanjem se začne zaljubljati v svojega spremljevalca Ismaila, otomanskega poročnika. Toda ko svet tone v vojno, se Lillie znajde razpeta med misijonom in svojo ljubeznijo do Ismaila.

 

Ninjababy (Ninjababy)

Norveški film, komična drama, 2021

TV SLO 1 v soboto, 3. junija, ob 23.15 

Režija: Yngvild Sve Flikke. Igrajo: Kristine Thorp, Arthur Berning, Nader Khademi

Evropska komedija leta 2021 po mnenju Evropske filmske akademije. Zabavna in trpka zgodba o nedoraslosti in (ne)odgovornosti duhovito in učinkovito vnaša elemente animacije v igrani film.

Rakel, rahlo nenavadna in precej nedorasla triindvajsetletnica, ugotovi, , da je noseča. In to šele v šestem mesecu. Dete, ki raste v njej, je plod samo enega, ne preveč romantičnega večera, ki ga je preživela s študentskim plejbojem. Rakel ob strani stoji njen novi fant, ki ga prav nič ne moti dejstvo, da bo vzgajal tujega otroka.

Ampak Rakel je popolnoma nepripravljena na novo vlogo. Za splav je prepozno, zato začne pripravljati vse potrebno za oddajo otroka v posvojitev. Takrat pa v njeno življenje vstopi Ninjababy, animirani lik, alter-ego njenega še nerojenega otroka, in jo začne na vse pretege prepričevati, da dela največjo napako svojega življenja. Ninjababy uganja razne vragolije; prileze iz zvezka, skoči v njeno skodelico, ji krati spanec … Film skoraj nehote priča o dragocenosti nerojenega življenja.

Zaradi prizorov spolnosti in pogostega govora o spolnosti v filmu ogled odsvetujemo otrokom.

Konec sveta dinozavrov: novi dokazi

Britanska dokumentarna serija ½, 2022

TV SLO 2 v nedeljo, 4. junija, ob 20.00 

Dokumentarna serija v dveh delih nam predstavi, na podlagi česa lahko znanstveniki sklepajo, kaj se je na Zemlji zgodilo na koncu obdobja krede, ko je izumrlo 75 odstotkov vseh rastlinskih in živalskih vrst.

1 del: Novi dokazi

Skupina znanstvenikov domneva, da je v Badlandsu v Severni Dakoti našla okamnine živali, ki so poginile na dan, ko je pred 66 milijoni let na Zemljo padel asteroid. Po najdišču, na katerem so odkrili tako redke fosile, kot sta zarodek pterozavra, ki je še vedno v jajcu, in dobro ohranjen košček kože triceratopa, so raztrosene tudi drobne kroglice, ki bi lahko bile ostanek silovitega trka. Prvi del serije nas popelje na pot iskanja sledi, ki nam utegnejo izdati, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih življenja dinozavrov na Zemlji.

Belkanto (Bel Canto)

Ameriški film, 2018

KINO v nedeljo, 4. junija, ob 20.00 

Režija: Paul Weitz. Igrajo: Julianne Moore, Ken Watanabe, Sebastian Koch, Ryo Kase, Tenoch Huerta

Slavna operna sopranistka Roxanne obišče vojaško diktaturo v Južni Ameriki, da bi nastopila na razkošni zasebni zabavi za premožnega japonskega industrialca Hosokawa. Prireditve se udeležijo diplomati in politiki ter družbena smetana iz vse države, takrat pa luksuzno posestvo napadejo in zavzamejo pripadniki gverilske skupine upornikov, ki zahtevajo izpustitev svojih tovarišev, političnih zapornikov. Začnejo se napeta pogajanja ter negotova situacija, v kateri uporniki naslednji mesec v prestižnem domovanju zadržujejo talce. Sklenejo nepričakovane vezi in zavezništva. Julinne Moore je za film pevski glas posodila operna diva Renee Fleming.


Posledica (The Aftermath)

Drama, romantika, vojni, ZDA, 2019

Planet 2 v nedeljo, 4. junija, ob 0.50

Režija: James Kent Igrajo: Keira Knightley, Ned Wills , Pandora Colin

Pripoved se odvija v Nemčiji leta 1946, takoj po koncu druge svetovne vojne. Rachael Morgan med ostro zimo prispe v povojni Hamburg k svojemu možu Lewisu, britanskemu polkovniku, ki je zadolžen za obnovo porušenega mesta. Ko naposled združena začenjata življenje v svojem novem domu, osupla Rachael ugotovi, da je Lewis sprejel nenavadno odločitev: razkošno hišo, ki jo je zavezniška vojska zasegla, si bosta delila s prejšnjim lastnikom, nekoč premožnim nemškim vdovcem, in njegovo težavno hčerjo. V nelagodno napetem vzdušju se razmerja nepričakovano zasukajo.

Zaradi dveh prizorov spolnosti je ogled odsvetovan osebam, mlajšim od 17 let.


Elizij (Elysium)

Ameriški film, 2013

KINO v torek, 6. junija, ob 20.00

Režija: Neill Blomkamp Igrajo: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga

Film je postavljen v leto 2154. Izbrana peščica ljudi živi na velikanski vesoljski postaji Elizij, kjer ni kriminala, nasilja in bolezni. Revna večina človeštva na prenaseljeni Zemlji se vsak dan bori z revščino, lakoto in smrtjo. Med delom v tovarni nekdanji avtomobilski tat Max zboli za rakom, zato se odloči poiskati način, kako priti na Elizij, saj bi tam lahko ozdravel. Da bi premagal vojsko robotov, ki nadzorujejo ljudi, si Max nadene močan robotski oklep in se sooči z armadami neusmiljene upraviteljice Delacourte. Zaradi prizorov nasilja mlajšim od 16 let svetujemo ogled v družbi staršev ali odrasle osebe.


Minamata (Minamata)

Angleški film, 2020

KINO v sredo, 7. junija, ob 20.00

Režija: Andrew Levitas Igrajo: Johnny Depp, Hiroyuki Sanada, Minami, Ryo Kase, Bill Nighy

Resnična zgodba z Johnnyjem Deppom v vlogi fotografa W. Eugena Smitha, ki je v zgodnjih 70. letih dokumentiral zastrupitev japonskih vaščanov z živim srebrom. Spregledana mojstrovina, ki si je zaradi epidemije ni bilo mogoče ogledati na velikih platnih.


Everest (Everest)

Angleški film, 2015

KINO v petek, 9. junija, ob 20.00

Režija: Baltasar Kormakur Igrajo: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Keira Knightley, Josh Brolin

Osupljiva pustolovščina je posneta po resničnih dogodkih tragičnih odprav, ki so skušale leta 1996 osvojiti najvišji vrh sveta. Ob začetkih množičnih komercialnih odprav na Mount Everest vodnika Rob in Scott pripravljata vsak svojo skupino turistov za naskok na vrh. Ker se bojita, da nekateri klienti ne bodo zmogli naporne poti, kljub nesoglasjem združita moči, na dan vzpona pa se vreme hitro poslabša. Alpinistična avantura se v trenutku spremeni v kruto bitko za življenje ali smrt, kjer je lahko vsak nepreviden korak usoden in vsak vdih redkega zraka poguben.


Nalaganje
Nazaj na vrh