Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ugando pretresli teroristični napadi, najmanj 13 smrtnih žrtev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 11. 2021 / 11:25
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ugando pretresli teroristični napadi, najmanj 13 smrtnih žrtev
Ugandske varnostne sile na prizorišču napada FOTO: Vatican Media

Ugando pretresli teroristični napadi, najmanj 13 smrtnih žrtev

Prestolnico Ugande Kampalo sta včeraj pretresli dve eksploziji, ki sta po zadnjih podatkih zahtevali skupno najmanj 13 smrtnih žrtev, odgovornost za napada pa je prevzela skrajna islamistična skupina Islamska država.

Trije samomorilski napadalci so se v torek razstrelili na dveh prizoriščih v središču ugandske prestolnice, poroča STA. Pri tem so takoj umrli trije ljudje ter vsi trije napadalci, 33 ljudi je bilo ranjenih. Kot je sinoči sporočil ugandski predsednik Yoveri Museveni, je policija po napadih ustrelila še sedem domnevnih teroristov, ki so se upirali aretaciji.

Odgovornost za napad prevzela Islamska država

Skupina Islamska država je prek družbenega omrežja Telegram prevzela odgovornost za napad in pri tem navedla, da so v napadu umrli tudi policisti. Po navedbah ugandske policije so bili samomorilski napadalci pripadniki islamističnih Združenih demokratičnih sil (ADF), krila Islamske države, ki so jih Združene države Amerike marca letos označile za teroristično organizacijo.

Policija je bila obveščena tudi o podtaknjeni bombi, ki pa so jo pravočasno onesposobili.

Prva torkova eksplozija je v Kampali odjeknila ob 10.03 po krajevnem času v bližini glavne policijske postaje v mestu. Tri minute kasneje sta se dva napadalca na motornih kolesih razstrelila v bližini parlamenta. Policija je bila nato obveščena še o podtaknjeni bombi, ki pa so jo pravočasno onesposobili.

Policija v zadnjem času preprečila okoli 150 načrtovanih napadov

Po besedah ugandske policije je bilo v zadnjem času preprečenih najmanj 150 načrtovanih napadov v državi, pa poroča spletni portal Vatican News. »Domača teroristična skupina« si na vso moč prizadeva, da bi izvedla še več napadov. Islamski skrajneži namreč nasprotujejo vladavini predsednika Musevenija, ki je zaveznik ameriških varnostnih sil in je bil eden prvih afriških voditeljev, ki so najeli mirovne sile v Somaliji, da bi zaščitile zvezno vlado pred skrajno islamistično skupino al-Shabab.

Nalaganje
Nazaj na vrh