Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UKC LJ: Kmalu razpis za generalnega in strokovnega direktorja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 08. 2021 / 05:14
Oznake: Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 20:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
UKC LJ: Kmalu razpis za generalnega in strokovnega direktorja
UKC Ljubljana je pred zahtevnimi izzivi. FOTO: Wikipedia

UKC LJ: Kmalu razpis za generalnega in strokovnega direktorja

Na 6. redni seji Sveta UKC Ljubljana so člani med najpomembnejšimi točkami obravnavali razpisa za generalnega in strokovnega direktorja zavoda in poslovanje UKC Ljubljana v prvih šestih mesecih.

Svet zavoda je sprejel sklep o objavi razpisov za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Oba razpisa bosta objavljena 30. 8. 2021.

»Ne želimo biti v časovni stiski«

Glede razpisov je predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj pojasnil: »Za ta korak smo se odločili iz več razlogov. Bližata se roka, ko prof. Buturović Ponikvar poteče mandat strokovne direktorice, gospodu Golobiču pa funkcija vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Zato želi svet zavoda ravnati odgovorno. Ne želimo namreč, da bi prišli v časovno stisko.

UKC Ljubljana bo po napovedih razvoja epidemije ravno v času, ko bi bil že skrajni čas, da začnemo s postopkom razpisa za generalnega direktorja, najbolj obremenjen zaradi epidemije in drugih respiratornih obolenj. Zato Svet UKC Ljubljana ocenjuje, da je prav, da oba postopka izvedemo še pred najbolj zahtevnim obdobjem. (Matjaž Trontelj, predsednik sveta UKC Ljubljana)

Precej višji odhodki v primerjavi s prihodki

Po oceni rezultatov poslovanja je UKC Ljubljana v prvih šestih mesecih leta 2021 zaključil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 25,8 milijona evrov. V primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta je rezultat boljši za 1,4 milijona evrov, saj so lani v enakem obdobju beležili 27,3 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki. »Poslovanje UKC Ljubljana v prvem polletju ni optimalno. To, kar navdaja optimizem, so prihodki iz naslova izvajanja programa ZZZS, ki so se v primerjavi z lanskim letom kljub epidemiji povečali, ter še pomembneje, da je UKC Ljubljana obravnaval več pacientov kot v enakem obdobju lanskega leta,« je izpostavil predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj.

Bistveni razlog za negativen rezultat je nezmožnost realizacije rednega programa zaradi epidemije. UKC Ljubljana nosi največje breme pri zdravljenju pacientov s covidom-19. Iz tega naslova se v največji meri soočamo tudi z nerealiziranim programom v načrtovanem obsegu. Zaradi vzpostavitve covid oddelkov je bilo namreč veliko kadra premeščenega iz matičnih oddelkov na covid oddelke. Tudi sicer se soočamo z velikim pomanjkanjem kadra s področja zdravstvene nege, kar otežuje izvajanje delovnih procesov. (Jože Golobič, v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana)

Ukrepi za sanacijo

Golobič je dejal, da so že pristopili k reorganizaciji administrativnega kadra z namenom sproščanja in razbremenitev kadra zdravstvene nege. »Morebitna prerazporeditev kadra zdravstvene nege iz necovid bolnišnic v UKC Ljubljana bi zagotovo doprinesla k večji realizaciji rednega programa in s tem boljšemu poslovanju. Bolje nameravamo izkoristiti opremo in prostore ter kader izven delovnega časa ter med vikendi z izvajanjem posebnih dodatnih programov. Prijavili smo se tudi na nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih dob. Aktivno sodelujemo z Združenjem zdravstvenih zavodov pri pripravi Aneksa 1 k Splošnemu dogovoru, v katerem želimo uvesti nekaj sistemskih rešitev, s katerimi bi UKC Ljubljana učinkovitejše izvajal redni program in izboljšal poslovanje,« še poudarja trenutni v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana, ki je za medije potrdil, da razmišlja o prijavi na razpis za generalnega direktorja.


Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh