Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: festival mladih o upanju in odpuščanju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2022 / 15:27
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2022 / 16:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: festival mladih o upanju in odpuščanju
Festival mladih z naslovom »Dih življenja« v ukrajinskem mestu Tyvriv. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: festival mladih o upanju in odpuščanju

V ukrajinskem mestu Tyvriv v bližini Vinice so med 27. in 30. julijem obhajali festival mladih z naslovom »Dih življenja« v organizaciji oblatov Brezmadežne Marije, da bi otrokom in mladim prek molitve, predavanj, razvedrila in premišljevanj pomagali razumeti, kaj pomeni odpuščanje, in da sovraštvo uničuje nas same.

Vojna v Ukrajini se nadaljuje že šesti mesec in zračni napadi na ukrajinska mesta s strani ruske vojske ne ponehajo, spominjajo pri Radiu Vatikan. V takšnih razmerah je težko govoriti o poletnem oddihu in brezskrbnih šolskih počitnicah, zato si Cerkev v Ukrajini še toliko bolj prizadeva, da bi ljudje, ki vojno živijo v prvi osebi, začutili Jezusov glas in njegove besede: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek.«

Ta skrb je še posebej namenjena najmlajšim in najranljivejšim, zato številne katoliške župnije v skladu z nujnimi varnostnimi ukrepi v poletnih mesecih organizirajo poletne tabore, romanja, srečanja in delavnice za otroke, najstnike in mlade odrasle.

Mladi udeleženci festivala so imeli priložnost za brezskrbno druženje. FOTO: Vatican Media

Festival prilagojen, da so mladim zagotovili varnost

Festival mladih v Tyvrivu po besedah prirediteljev pripravljajo že od leta 2009, doslej pa se ga je običajno udeležilo od 150 do 200 mladih. Na programu srečanj so skupna molitev, različne delavnice in koncert krščanske glasbe. Letos so dolgo premišljevali, ali naj festival sploh organizirajo, saj po eni strani mladih niso želeli spraviti v nevarnost, po drugi strani pa se zavedajo, kako pomemben je zanje ta dogodek. Zato se se odločilit, da nekoliko spremenijo obliko druženja in jo prilagodijo sedanjim zahtevam. Tako je bilo tokrat manj udeležencev, ni bilo koncerta, mladi pa so več časa namenili molitvi, premišljevanju in dejavnostim na prostem.

Zmagujejo vrednote, kot sta ljubezen in prijateljstvo, in ne zlo, vojna in smrt, kajti Kristus je vstal, premagal je smrt.

Zmagujeta ljubezen in prijateljstvo, ne vojna in smrt

Marija Terezija, 25-letno dekle, je v Tyvriv prišla že četrtič: »Vesela sem, da sem se kljub vojni lahko udeležila festivala. V teh težkih časih je bilo zelo pomembno čutiti dih življenja v srečanjih z drugimi mladimi in v bližini z Bogom prek maše, molitve in nočnega češčenja. Že dejstvo, da se takšni dogodki odvijajo v tako zelo težkem času, nam pomaga ohraniti živo upanje in vero, da Bog zmaguje. Zmagujejo vrednote, kot sta ljubezen in prijateljstvo, in ne zlo, vojna in smrt, kajti Kristus je vstal, premagal je smrt. To sem med tem srečanjem zelo globoko zaznala.«

Mladi med procesijo v zbrani molitvi. FOTO: Vatican Media

Izbrati ljubezen in ne sovraštva

Poleg molitve in športnih dejavnosti so organizatorji festivala mladim ponudili tudi tematska predavanja. Na enem izmed njih so pod vodstvom psihologinje obravnavali temo preprečevanja in premagovanja stresa. Mnogi mladostniki so namreč doživeli bombardiranja v prvi osebi. Nekateri udeleženci festivala so prišli iz Mariupola, Harkova, Kijeva, pa tudi v mestu Vinica, v bližini festivalskega dogajanja, je bila pred kratkim bombardirana stanovanjska zgradba - življenje je izgubilo 20 ljudi, veliko je bilo ranjenih.

Prireditelji festivala so mladim želeli pomagati, da bi razumeli, kaj pomeni odpuščanje, in da sovraštvo žge nas same, da se temu ne izplača namenjati energije.

Ob soočenju s krutim nasiljem je neizogibno, da se v človeku pojavita ogorčenje in bes, in o tem so se z mladimi pogovarjali tudi prireditelji festivala: »Žal sovraštvo včasih lahko napolni tudi naše srce in ne zmoremo več razlikovati med sovraštvom do greha in zla ter sovraštvom do osebe, ki nam povzroča to zlo.« Na festivalu so premišljevali tudi o temi z naslovom Gospodov križ in moj križ, govorili so o Jezusu Kristusu, ki je bil mučen, bičan in je dal svoje življenje, ter o njegovih besedah na križu: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« Mladim so želeli pomagati, da bi razumeli, kaj pomeni odpuščanje, in da sovraštvo žge nas same, da se temu ne izplača namenjati energije, saj morajo braniti svojo domovino in storiti vse, kar lahko, vsak na svojem mestu. Osnovni namen delovanja pa mora biti ljubezen.

Nalaganje
Nazaj na vrh