Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina po osemnajstletnem sporu vrača katoliško cerkev

Objava: 24. 02. 2010 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ukrajina po osemnajstletnem sporu vrača katoliško cerkev

V nedeljo bodo s slovesnim bogoslužjem stavbi vrnili njen prvotni namen

Pozen, a vendar uspeh za katoliško Cerkev v Ukrajini: po osemnajstih letih prizadevanj ji bo država v mestu Chyriw na zahodu dežele vrnila cerkveno stavbo. Cerkev so do sedaj uporabljali kot tržnico in športno dvorano, občasno pa tudi kot diskoteko. Latinski nadškof iz Lvova, Mieczyslaw Mokrzycki, bo župnijski cerkvi v nedeljo s slovesnim bogoslužjem zopet povrnil njen prvotni namen, so sporočili s tiskovnega urada nadškofije.

Božji hram je bil postavljen v začetku 18. stoletja, ob koncu druge svetovne vojne pa so ga zaprli. Mestna uprava je sprva zavrnila vrnitev stavbe katoliški Cerkvi, vendar je sodišče v prestolnici Kijev odločilo v prid vernikov. Ti so se bogoslužij doslej udeleževali v neki zasebni hiši.

Ukrajinska država je Cerkvi vrnila že večino stavb, ki so bile zasežene v času sovjetskega režima. V pretežno pravoslavni državi živi okoli 1,5 milijona rimokatoličanov, pet milijonov od skupno šestinštiridesetih milijonov Ukrajincev pa pripada grško-katoliški Cerkvi bizantinskega obreda, ki prav tako priznava papeža kot svojega poglavarja.

Na fotografiji: nadškof Mieczyslaw Mokrzycki

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh