Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: več deset otrok nadomestnih mater prek Češke prodanih v tujino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2022 / 18:17
Oznake: Družba, Starši, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2022 / 19:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: več deset otrok nadomestnih mater prek Češke prodanih v tujino
Nadomestne matere so se prisiljene predstavljati kot biološke matere in se odpovedati starševskim pravicam v korist tujcev. FOTO: arhiv Družine

Ukrajina: več deset otrok nadomestnih mater prek Češke prodanih v tujino

Od leta 2019 do danes se je v češki prestolnici Pragi nadomestnim materam rodilo najmanj 30 otrok, ki naj bi jih pozneje prodali tujim parom.

To so izsledki raziskave češkega medijskega portala Seznam Zprávy, ki je pod drobnogled vzela ukrajinsko agencijo Feskov-Human Reproduction Group z uradni v Harkovu, Kijevu in Pragi. Vodjo klinike Alexandra Feskova so lani v Ukrajini obtožili trgovine z ljudmi. Trenutno je obtoženih še šest sodelavcev klinike »za otroke po želji«, ki naj bi s prodajo novorojenčkov letno zaslužili okoli 1,2 milijona evrov.

Klinika Feskov oglašuje »program jamstva na daljavo«: strankam oz. »staršem naročnikom« za pridobitev otroka s pomočjo nadomestne matere ni treba potovati v Ukrajino.

Po navedbah nemškega spletnega portala kath.net klinika Feskov oglašuje »program jamstva na daljavo«: strankam oz. »staršem naročnikom« za pridobitev otroka s pomočjo nadomestne matere ni treba potovati v Ukrajino. Tako »reproduktivni program« kot porod se lahko opravita v izbrani državi, kar omogoča izogibanje strožjim nacionalnim zakonom.

Med strankami tudi samski moški in homoseksualni pari z vsega sveta

V skladu z ukrajinsko zakonodajo so do nadomestnega materinstva upravičeni le neplodni in poročeni pari. Med Feskovimi strankami pa so tudi samski moški, ki si želijo otrok, in homoseksualni pari z vsega sveta. Agencija je zato zaposlila ukrajinske ženske »z nizkimi dohodki, ki so sodelovale v tako imenovanem programu nadomestnega materinstva.

 Stroški za otroka, »pripravljenega za prevzem«, znašajo od 60.000 do 70.000 evrov.

Ženske so svoje otroke rodile na Češkem. Nadomestne matere so se bile nato prisiljene predstavljati kot biološke matere in se odpovedati starševskim pravicam v korist tujcev,« je navedeno v poročilu notranjega ministrstva v Kijevu. Stroški za otroka, »pripravljenega za prevzem«, so znašali od 60.000 do 70.000 evrov. Od tega je nadomestna mati prejela približno 10.000 evrov, kar ustreza trikratniku povprečne ukrajinske letne plače.

Kako skrbeti za novorojenčka?

Češki nacionalni center za boj proti organiziranemu kriminalu je skupaj s kolegi iz Ukrajine, Velike Britanije in Švedske dokumentiral primere dojenčkov, ki so bili prek Prage »prodani« na Norveško, v Nemčijo, Grčijo, Bolgarijo, Španijo, Združene države Amerike ali na Kitajsko. Nihče ne preverja, kdo otroke »naroča« - ali lahko ti ljudje ustrezno skrbijo za novorojenčka in ali lahko za otroka predstavljajo nevarnost, pojasnjuje Zdenek Kapitán, direktor Urada za mednarodno zaščito otrok na Češkem. Stroga merila, ki jih je treba upoštevati pri posvojitvah, pri tem ne veljajo.

Otroka je kupil, ker si je njegova mati želela vnuka ...

In tako so številni samski moški potovali v Prago ter se domov vrnili s »kupljenim« otrokom. Nekateri so celo priznali, da sploh ne vedo, kako skrbeti za novorojenčka. Drugi so želeli otroka kot »razvedrilo« ali zato, da na starost ne bi bili sami, da bi imeli nekoga, ki bo poskrbel zanje. Eden izmed kupcev iz Severne Evrope je na vprašanje policije povedal, da je otroka kupil, ker si je njegova mati želela vnuka, je poročal češki portal Seznam Zprávy. Za nekim otrokom, ki je bil odpeljan v Združene države Amerike, pa je izginila vsaka sled.

Večje zdravstveno tveganje pri nadomestnih nosečnostih

Nadomestno materinstvo na Češkem ni prepovedano, vendar nadomestne matere lahko prejmejo je »nadomestilo za dejanske stroške«. Ženska, ki otroka rodi, je po zakonu tudi njegova mati. Nadomestna mati lahko šest tednov po rojstvu otroka na podlagi osebne vloge pri sodišču poda soglasje za posvojitev, otroka pa »staršem naročnikom« izročijo šele po odločitvi sodišča.

Poporodna depresija je pri ženskah po rojstvu nadomestnih otrok bistveno pogostejša kot po rojstvu lastnih otrok.

Nedavna ameriška raziskava je preučevala različen potek spontane in nadomestne nosečnosti pri ženskah. Analiza je pokazala, da je nadomestno materinstvo povezano z večjimi zdravstvenimi tveganji. Tveganje za carski rez je bilo pri nosečnostih z nadomestnimi materami trikrat večje kot pri nosečnostih z naravno spočetimi otroki, tveganje za prezgodnji porod pa petkrat večje. Tudi poporodna depresija je bila pri ženskah po rojstvu nadomestnih otrok bistveno pogostejša kot po rojstvu lastnih otrok - ne glede na starost matere. Izsledki raziskav še kažejo, da je eden glavnih dejavnikov, zakaj se ženske odločijo za nadomestno materinstvo, ekonomska stiska.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh