Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski škofje zaskrbljeni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 10. 2022 / 18:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2022 / 18:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski škofje zaskrbljeni
Borys Gudziak, nadškof Filadelfije za ukrajinsko občestvo. FOTO: Vatican Media

Ukrajinski škofje zaskrbljeni

Škofje ukrajinskih vernikov v Združenih državah Amerike so odločno obsodili rusko ravnanje v zadnjih dneh in svetovno skupnost znova prosili za solidarnost z Ukrajino, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek napovedal priključitev štirih ukrajinskih regij, ki predstavljajo 15 odstotkov celotnega ukrajinskega ozemlja.

»Ruski imperialistični kolonializem, ki ga spremljajo kruti vojni zločini, umori več deset tisoč nedolžnih civilistov ter množično uničevanje vasi, mest in naselij, zasužnjuje ne le ukrajinsko prebivalstvo, temveč tudi njihove Cerkve in verske skupnosti,« je zapisano v izjavi ukrajinskih škofov v ZDA, ki jo je med drugim podpisal tudi Borys Gudziak, nadškof Filadelfije za ukrajinsko občestvo.

Dolžnost svobodnega sveta je, da pomaga pogumnim Ukrajincem

»Ne glede na to, ali gre za imperialistično, sovjetsko ali putinistično priključitev ukrajinskega ozemlja, so vedno zadušena življenja ukrajinskih katoličanov in pravoslavnih,« posledica tega pa je vedno veliko trpljenje tamkajšnjega prebivalstva, je še zapisano v izjavi. Po mnenju ukrajinskih škofov v ZDA bo »prihodnost verskih skupnosti, ki si prizadevajo za resnico in pravico, obsojena na smrt, če ta okupirana ozemlja ukrajinske države ne bodo osvobojena«.

Škofje pozivajo k dejavni pomoči, da Rusija, ki je 28-krat večja od Ukrajine, ne dobi še 29. deleža.

Dolžnost svobodnega sveta je, da pomaga pogumnim Ukrajincem, ki zbirajo pogum, da zavrnejo in spremenijo ta grozljiva dejanja državnega terorizma in neokolonialnega besa, pišejo škofje, ki v zapisu pozivajo »vse ljudi dobre volje k duhovni in materialni solidarnosti z ukrajinskim narodom«, Rusijo pa obtožujejo »nezmernosti«, saj je država, v kateri živi 120 etničnih skupin in narodov, razdeljena na 11 časovnih pasov. Škofje pozivajo k dejavni pomoči, da Rusija, ki je »28-krat večja od Ukrajine«, »ne dobi še 29. deleža«.

Putin minuli petek v Moskvi. FOTO: Vatican Media

»Nismo kolonialni sužnji Rusije«

»Pred 31 leti so se Ukrajinci z veliko večino 90 odstotkov glasov odločili, da ne bodo kolonialni sužnji Rusije. Zdaj svojo od Boga dano svobodo in dostojanstvo branijo z lastnim življenjem.«

Nalaganje
Nazaj na vrh