Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl Benediktov starejši brat Georg Ratzinger

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 07. 2020 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2020 / 17:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl Benediktov starejši brat Georg Ratzinger

Umrl Benediktov starejši brat Georg Ratzinger

Star je bil 96 let, zaslužni papež pa ga je obiskal tik pred smrtjo.

Foto: arhiv Družine

Danes zjutraj se je v Regensburgu končala zemeljska pot 96-letnega Georga Ratzingerja, starejšega brata zaslužnega papeža Benedikta XVI. Ta se je nedavno podal na prvi obisk rodne Bavarske po skoraj 14 letih, da bi bratu lajšal trenutke hude bolezni. Tri leta mlajši Joseph Ratzinger je sicer s pokojnim bratom gojil tesen odnos, javno ga je označil za »ne zgolj prijatelja, temveč tudi zanesljivega vodnika in trdno točko opore«. Po smrti Georga Ratzingerja, s katerim je bil v duhovnika posvečen na isti dan – 29. junija 1951 v freisinški stolnici –, je zaslužni papež še edini živeči član družine.

Ker se je njegovo zdravje zadnje tedne naglo slabšalo, so Georga Ratzingerja prepeljali v bolnišnico v Regensburgu, kjer je danes zjutraj umrl. Starejši od bratov Ratzinger se je rodil 15. januarja 1924 v bavarskem Pleiskirchnu, ob duhovniškem poslanstvu pa ga je navduševala tudi glasba, dolga leta je bil zborovodja obče znanega zbora katedrale v Regensburgu, »Regensburger Domspatzen«.


Foto: arhiv Družine

Da sta z bratom ostala povezana tudi v času njegovega pontifikata (prav tako pa tudi po odpovedi papeški službi), je Georg Ratzinger skrbel z rednimi obiski v Vatikanu. Leta 2008 mu je mesto Castel Gandolfo ponudilo častno meščanstvo, tedaj je Benedikt XVI. o bratu povedal: »Vedno mi je pokazal, katero pot moram ubrati, tudi v težavnih situacijah. Nakazal mi je tudi, da sva prišla v zadnje obdobje najine življenjske poti – v starost. Preostanek najinega življenja postaja vse krajši. Toda tudi zdaj mi s svojo resnostjo, skromnostjo in pogumom pomaga prenašati sleherno breme.«

Od mladih nog povezan z glasbo

Georg Ratzinger je že z enajstimi leti začel orglati v domači cerkvi. Po vstopu v malo semenišče leta 1935 je bil deležen prvih profesionalnih učnih ur. Leta 1946 sta skupaj z mlajšim bratom Josephom vstopila v bogoslovno semenišče nadškofije München in Freising, Georg se je posvetil tudi študiju cerkvene glasbe. Po prejemu mašniškega posvečenja leta 1951 je postal zborovodja v Traunsteinu, leta 1964 pa je prevzel umetniško vodenje »Regensburger Domspatzen«.

Družinski grob Ratzingerjevih leži na pokopališču Ziegetsdorf na obrobju Regensburga. Tam so pokopani že starši bratov Ratzinger in njuna sestra Maria.

Sožalje regensburškega škofa

Regensburški škof Rudolf Voderholzer se je od pokojnega Georga Ratzingerja poslovil z zelo osebnim sporočilom, ki je bilo danes objavljeno na spletni strani škofije: »Dragi stolni kapelnik, bili ste moj brat v duhovništvu in svetovalec. Vaša glasba je bila šola molitve, verska usmeritev in pridiganje. Neštete bogoslužne slovesnosti v regensburški stolnici in drugih cerkvah se lahko vašemu vodenju zahvalijo za lepoto, srčno toplino in veličastnost. Koncertne dvorane ste znali spreminjati v hiše molitve.« Za to posebno duhovniško služenje se mu škof Voderholzer zahvaljuje »v globoki povezanosti – tudi v imenu mnogih, katerih srce in dušo ste napolnili z glasbo«. (MMŠ)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh