Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je Rudi Kolarič, ki je navdihnil film Nebesa pod Triglavom

Za vas piše:
M. P.
Objava: 28. 03. 2024 / 19:43
Oznake: Družba, Film
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2024 / 20:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je Rudi Kolarič, ki je navdihnil film Nebesa pod Triglavom
Rudi Kolarič (1932-2024)

Umrl je Rudi Kolarič, ki je navdihnil film Nebesa pod Triglavom

Iz Clevelanda v ZDA je prišla žalostna vest, da je v večnost odšel Rudi Kolarič, slovenski izseljenec, čigar življenjska zgodba je služila kot osnova za scenarij za film Nebesa pod Triglavom.

Rudi Kolarič, ki je 21. marca dopolnil 92 let, se je v ZDA preselil leta 1945 in se od tedaj ni niti enkrat vrnil v svojo domovino. Njegovo pričevanje so posneli in objavili na spletni strani Študijskega centra za narodno spravo leta 2011. Kot je povedal v videu, je zdomstvo lažje prenašal, ker je vsa njegova družina živela v ZDA.

Zaznamovan z nasiljem druge svetovne vojne

Rodil se je v uspešni trgovski družini na Brezovici pri Ljubljani, a je njegovo življenjsko pot preusmerila druga svetovna vojna in napete razmere, ki jih je povzročilo nasilje partizanov. Kot je povedal v pričevanju, so njegovi domači najprej podpirali Osvobodilno fronto, ko pa so se partizani pričeli znašati nad njihovimi sosedi, so spoznali, da se je nasilju treba upreti.  "Nobena družba ne more sprejeti nasilja," je dejal. 

Preberite več o njegovem pričevanju TUKAJ.

Zgodba, ujeta v film

Njegova življenjska zgodba je navdihnila ustvarjalce pri Studiu Siposh, da so na njeni osnovi posneli film Nebesa pod Triglavom, ki je doživel veliko pozornosti javnosti. Rudi Kolarič je nastanek filma tudi finančno podprl.

 

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh