Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl papežev kirurg

Objava: 14. 04. 2010 / 10:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl papežev kirurg

V Toskani je preminil dolgoletni zdravnik Janeza Pavla II., Gianfranco Fineschi

Gianfranco Fineschi, dolgoletni zdravnik Janeza Pavla II., je v noči na ponedeljek v starosti 87 let umrl v toskanski Cavriglii, je poročala italijanska katoliška agencja SIR.

Ortoped je nekdanjega papeža operiral po padcih leta 1993, ko si je poškodoval ramo, in leta 1994 po poškodbi kolka. Prijateljsko navezo s pomembnim pacientom je leta 2007, dve leti po papeževi smrti, opisal v svoji biografiji z naslovom ‘Janez Pavel II. v spominih enega izmed njegovih kirurgov’. Knjiga je izšla v italijanskem jeziku.

Janez Pavel II. je Fineschija pred drugo operacijo opomnil: ‘Gospod profesor, tako Vi kot jaz imava eno samo izbiro. Vi me morate pozdraviti, jaz pa moram biti spet zdrav. Za upokojenega papeža tule namreč ni prostora.’

Fineschi, rojen 17. marca 1923 v Firencah, se je učil pri najboljšem italijanskem ortopedu, ‘nogomtnem kirurgu’ Oscarju Scagliettiju. Pri štiriinštiridesetih letih je prevzel vodenje ortopedskega oddelka na rimski katoliški univerzi in ob tem ustanovil inštitut za klinično ortopedijo.

V svojem prostem času je postal znan kot izvrsten gojitelj vrtnic. Rožni vrt v njegovem rojstnem kraju, Cavriglii, se ponaša s sedem tisoč različnimi vrstami vrtnic.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh