Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla je Olivia Newton-John, »30 let simbol zmag in upanja« za rakave bolnike [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 08. 2022 / 11:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrla je Olivia Newton-John, »30 let simbol zmag in upanja« za rakave bolnike [VIDEO]
Olivia Newton-John (1948-2022). FOTO: Facebook/Olivia Newton-John

Umrla je Olivia Newton-John, »30 let simbol zmag in upanja« za rakave bolnike [VIDEO]

»Moja najdražja Olivia, zaradi tebe je bilo življenje vseh nas toliko boljše. Tvoj vpliv je bil neverjeten. Tako zelo te imam rad. Še se bomo videli in spet bomo skupaj. Tvoj od trenutka, ko sem te zagledal, in za vedno! Tvoj Danny, tvoj John!«

Te besede je na družbenem omrežju Instagram po smrti igralke in odločne borke v podporo obolelim za rakom Olivie Newton-John zapisal John Travolta, njen soigralec iz znamenitega filma Briljantina (Grease, 1978), s katerim sta oba zaslovela po vsem svetu in v trenutku osvojila srca mladega občinstva.

Vest o smrti priljubljene igralke je na družbenih omrežjih včeraj sporočil njen soprog John Easterling, ki je zapisal, da je 73-letna Dame Olivia Newton-John (z nazivom »dame Britanskega imperija« je bila odlikovana leta 2019) »davi mirno zaspala na svojem ranču v Južni Kaliforniji, obkrožena z družino in prijatelji. Prosimo vas, da spoštujete našo zasebnost v tem težkem času.« Dodal je še, da je bila Olivia »več kot 30 let simbol zmag in upanja v boju z rakom na dojkah. Njene spodbude za ozdravljenje in pionirske izkušnje z zdravili na podlagi zelišč bodo še naprej živele z njeno človekoljubno organizacijo Olivia Newton-John Foundation Fund, ki je posvečena raziskavam učinkovitosti zeliščnih zdravil pri obravnavi raka.«

Družina, poleg moža za pokojno žalujejo še 36-letna hčerka Chloe Lattanzi ter sestra in brat s svojima družinama, je ob tem prosila, naj žalujoči namesto cvetja darujejo za potrebe omenjene organizacije. Hčerka je mater nekaj dni pred njeno smrtjo na družbenih omrežjih imenovala svojo »najboljšo prijateljico«.

Olivia Newton-John z možem Johnom Easterlingom. FOTO: Facebook/Olivia Newton-John

Avstralska Angležinja, ki je zaslovela v ameriškem filmu

Olivia Newton-John, ki je zaslovela z vlogo najstnice Sandy v filmu Briljantina, je za rakom na dojki prvič zbolela leta 1992 v starosti 44 let. Vedno je bila zelo iskrena glede svoje diagnoze in zdravljenja, ob čemer je nekaj prahu dvignila z objavo, da v ta namen uporablja tudi medicinsko konopljo. Rak se ji je znova pojavil leta 2013 in nato še 2017, Newton-Johnova pa je v javnosti ves čas spodbujala k alternativni obravnavi te bolezni.

Newton-Johnova se je rodila v Angliji, njen oče je bil agent MI5. Pri njenih šestih letih se je družina preselila v Melbourne v Avstraliji. Olivia se je kot najstnica vrnila v Združeno kraljestvo, da bi si ustvarila pevsko kariero, in leta 1974 je pod angleško zastavo nastopila na tekmovanju za pesem Evrovizije.


Štiri leta pozneje se je kot Sandy pojavila v filmu Briljantina – vlogi se je sprva upirala, ker je menila, da je zanjo prestara. Producent jo je vendarle prepričal in prilagodil scenarij tako, da je njen lik v ZDA prišel iz Avstralije, s čimer ji je olajšal zadrego z naglasom. Film je nemudoma postal svetovna uspešnica, skupaj z glavnima igralcema.

Uspeh, ki ga je prinesla omenjena filmska uspešnica, je Newton-Johnova kronala še z albumom Physical, svojim najuspešnejšim albumom in singlom, ki je izšel leta 1981, s tem pa se je njena kariera bolj ali manj zaključila.

Izjemna in navdihujoča osebnost, graditeljica mostov

V letih med 1984 in 1995 je bila poročena z igralcem Mattom Lattanzijem, leta 1986 se jima je rodila hčerka Chloe. Po njenem rojstvu si je vzela tri leta premora, nato pa jo je leta 1992 pri 44 letih doletela prva diagnoza raka. Po prvi diagnozi je svojo kariero večinoma posvetila človekoljubnemu delu v prid rakavim bolnikom.

Svojega drugega moža je spoznala med alternativnim zdravljenjem v Peruju, kjer sta se leta 2008 tudi poročila.

Ob njeni smrti so družbena omrežja preplavili izrazi sožalja z vseh strani, vsi pa se pokojne spominjajo kot izjemne in navdihujoče osebnosti, ki si je vedno prizadevala za povezovanje in gradnjo mostov med ljudmi.

Nalaganje
Nazaj na vrh