Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla še zadnja von Trappova pevka

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 03. 2014 / 08:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrla še zadnja von Trappova pevka

Umrla še zadnja von Trappova pevka

Misijonarka Maria Franziska von Trapp je umrla v starosti 99 let.

18. februarja letos je umrla Maria Franziska von Trapp, ena izmed von Trappovih pevcev, ki so sredi prejšnjega stoletja nastopali kot pevska skupina s svojo mačeho Mario, pokojna pa je dolgo let svojega življenja z mačeho preživela tudi kot misijonarka na Papui Novi Gvineji.

Zgodbo družine von Trapp poznamo iz avtobiografije Marie von Trapp z naslovom Hvalnica družine Trapp in po filmu Moje pesmi, moje sanje. Maria Franziska von Trapp je bila tretji otrok in druga najstarejša hči poveljnika avstrijske mornarice Georga von Trappa in njegove prve žene Agathe Whitehead von Trapp, ter zadnji še živeči otrok iz von Trappovega prvega zakona.

Skupina je zaslovela leta 1959 v broadwayskem mjuziklu, prav posebej pa leta 1965 s filmom Moje pesmi, moje sanje, v katerem je pokojna Maria Franziska predstavljena kot Louisa.

Družina von Trapp se je po begu pred nacisti ustalila v ameriški zvezni državi Vermont, kjer so v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja odprli smučarsko kočo. Kot lahko preberemo njihovi družinski spletni strani, je Maria odraščala obkrožena z glasbo, preden je družina zapustila Evropo, pa so kot družinska pevska skupina nastopili na številnih koncertih.


Po smrti Marie zdaj ni več preživelih otrok iz prvega zakona poveljnika von Trappa, živi pa so še njihovi polsestri in polbrat, Rosemarie, Eleonore, in Johannes, otroci iz Georgovega drugega zakona z Mario Augusto von Trapp.

Družina je nastopala na koncertih do leta 1955, ko sta se mati Maria in njena pastorka Maria odločili za laiško misijonarjenje na Papui Novi Gvineji. Maria je tam posvojila sina po imenu Kikuli Mwanukuzi.

Po navedbah ameriških medijev je Mariin polbrat Johannes von Trapp povedal, da je Maria umrla na svojem domu v Vermontu, ob tem pa je dodal, da je bila »prisrčna ženska, ena izmed redkih resnično dobrih ljudi … V njej ni bilo niti trohice zlonamernosti. Prepričan sem, da bi se s tem strinjal vsakdo, ki jo je poznal.«

Johannes, ki z obema sestrama živi v Vermontu, je predsednik Smučarske koče družine von Trapp, ki še vedno obratuje. Sestra Eleonore von Trapp-Campbell živi v mestu Waitsfield v Vermontu, najstarejša izmed treh, Rosemarie von Trapp, pa je upokojena učiteljica in kot misijonarka še vedno veliko potuje.

Vir: CNA

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh