Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Upoštevati je potrebno afriško perspektivo priseljencev’

Objava: 09. 09. 2009 / 09:21
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Upoštevati je potrebno afriško perspektivo priseljencev’

Asmarski škof poudarja, da morajo ukrepati afriške države same, če želijo ustaviti reko preseljevanja

Pri razpravi o nezakonitem priseljevanju Afričanov v Evropi je potrebno bolj upoštevati afriško perspektivo, je poudaril katoliški škof eritrejske prestolnice Asmara, Menghesteab Tesfamariam, v pogovoru za vatikanski radio. Asmarski škof priporoča Evropejcem, naj se predvsem vprašajo po vzrokih, zakaj ljudje zapuščajo države, kot je denimo Eritreja. Sam pravi, da mladi tam zase ne vidijo nikakršne prihodnosti.

Preseljenci so pogosto zmotnega mnenja, da bodo rešitev za svoje težave našli, če bodo zapustili svojo državo. Škof Tesfamarian ob tem pojasnjuje, da s tem postanejo begunci, begunce pa pogosto obravnavajo kot drugorazredne ljudi. Da bi ustavili reko preseljevanja, je predvsem pomembno v vzhodni Afriki po dolgih letih vojn in sporov končno vzpostaviti mir. Seveda je potreben tudi opazen razvoj območja, da bo ‘za vse dovolj dela in možnosti samouresničitve’.

V pogovoru o nedavni tragediji beguncev v Sredozemlju, ko je na prenatrpanem potopljenem plovilu življenje izgubilo najmanj sedemdeset ljudi, pa je škof izrazil zahtevo, da sočutje pokažejo tudi ‘ciljne države’. Za omenjene begunce je bilo rečeno, da so v stiski, opazili so jih tudi z drugih plovil, vendar so preprosto pluli mimo. Škof se sprašuje, kako je mogoče, da ljudje nekoga, ki je v stiski, kar pustijo umreti. Po njegovih besedah je to nečloveško. Če begunec pride v državo, ga moramo sprejeti. Poslati ga nazaj ali pa ga pustiti umreti, tega nas evangelij ne uči.

Za preseljence iz Eriteje, Somalije in Etiopije je Italija kot nekdanja kolonizatorka še vedno prva izbira pri določanju cilja preseljevanja.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh