Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Urša Bogataj in Kristjan Čeh športnika leta 2022

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 12. 2022 / 19:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 19:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Urša Bogataj in Kristjan Čeh športnika leta 2022
Športnica in športnik leta 2022, Urša Bogataj in Kristjan Čeh. FOTO: STA/Atletska zveza Slovenije,/kolaž A. R.

Urša Bogataj in Kristjan Čeh športnika leta 2022

Smučarska skakalka Urša Bogataj, atlet Kristjan Čeh in mešana ekipa v smučarskih skokih so športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Mariji Pomagaj izročila repliko olimpijskega zlata

Urša Bogataj je bila prvo ime ženskih smučarskih skokov na olimpijskih igrah v Pekingu. Na posamični tekmi ji je uspelo nekaj, kar ji dotlej v svetovnem pokalu še ni - zmagati na posamični tekmi. A na največjem odru je bila preprosto nepremagljiva. Druga po prvi seriji, s sijajnim drugim nastopom pa je skočila do zlate medalje. Dodala ji je še eno na mešani ekipni tekmi, z olimpijskih iger se je tako vrnila z dvema zlatima medaljama. Z ogromnim odmerkom samozavesti je potem tudi v svetovnem pokalu do konca sezone vpisala še tri posamične zmage, v skupnem seštevku sezone je bila na tretjem mestu. Nastop na olimpijskih igrah pa ostaja vrhunec sezone, darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon psihološki trdnosti, ki jo je pokazala na tekmovanju pod petimi krogi, izhaja iz utemeljitve.

Dvakrat zlata olimpijka Urša Bogataj se je za športne uspehe, ki jih je nanizala, na poseben način poklonila in zahvalila tudi brezjanski Mariji Pomagaj.  Septembra je tja poromala skupaj s starši ter številnimi prijatelji in znanci ter po sveti maši, ki jo je daroval župnik Župnije Polhov Gradec Bogdan Oražem, rektorju svetišča p. dr. Robertu Bahčiču izročila kopijo zlate olimpijske kolajne. Da ji vera daje zaupanje, da bo vse v red, tudi, ko ji ne gre vse najbolje in ko se sprašuje o smislu vsega, kar počne, je že pred leti povedala za Mladi val, mladinsko rubriko tednika Družina. »Vera mi pomaga videti to, kar je res pomembno. Med sezono imamo dosti tekem ob nedeljah, zato mi ne uspe iti k maši, ki mi sicer veliko pomeni prav zaradi tega, ker me umiri in mi da nov pogled.«

Urša Bogataj p. Robertu Bahčiču izročila repliko zlate olimpijske medalje. FOTO: Marija.si

Ko odloži disk, sede na traktor

Kristjan Čeh bi v letu 2022 težko še bolj prevladoval v metu diska. Nastopil je na 21 tekmah in vpisal kar 19 zmag. Ko ni zmagal, je bil enkrat drugi in enkrat tretji. Izstopajočih dosežkov je kar nekaj, na prvem mestu zagotovo naslov svetovnega prvaka. Tako je 19. julija v Eugenu v Združenih državah Amerike zmagal z rekordom prvenstev 71,13 m. Njegov državni rekord je še za 13 centimetrov boljši, dosegel ga je na mitingu diamantne lige maja v Birminghamu. Tudi v tem tekmovanju je bil zmagovalec sezone, izhaja iz utemeljitve. Vsemu omenjenemu lahko dodamo še srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. In če vemo, da je to njegov drugi najslabši rezultat v tej sezoni, potem je jasno, da je bil Kristjan Čeh letos na povsem drugi ravni kot njegovi konkurenti. Ker je pri 23 letih še vedno športni mladenič, se cilj postaviti svetovni rekord v metu diska ne zdi prav nič pretiran.

Kaj Kristjana pri metu diska najbolj privlači? »Preprosto lepo mi ga je metati. Všeč mi je tehnika, čeprav je zahtevna,« je povedal v reviji #najst. Vsi nanizani dosežki so zagotovo rezultat trdega dela, Kristjan namreč še ni izpustil treninga. Večino dni trenira dvakrat dnevno. A kljub temu se najde prosti čas, ki ga posveti glasbi in delu na kmetiji. »Ko imam čas, ob koncu tedna, rad pomagam, ob delu se spočijem. Moje najljubše opravilo? Kar koli, samo da je s traktorjem. Ročnih opravil nimam najraje. Zelo rad pa delam tudi v gozdu, podiram drevesa z motorno žago in se ukvarjam s spravilom lesa. S svojo višino pa sem zelo koristen tudi pri pleskanju.« Kljub temu, da je njegova športna kariera šele v vzletu - pred dvema letoma so ga športni novinarji izbrali za najbolj obetavnega mladega športnika - ima že načrte za po končani karieri: »Rad bi se ukvarjal z jajci. Želim si imeti 2.000 kokoši.«

Kristjan Čeh prihaja iz okolice Ptuja. FOTO: Peter Kastelic/Atletska zveza Slovenije

Odlična zmes in prepričljiva zmaga

Ekipa leta je postala četverica, ki je nastopila na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih na zimskih olimpijskih igrah: Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc in Timi Zajc. Na tej tekmi »nas je skrbela samo ena stvar - da bi koga od Slovencev diskvalificirali zaradi napačne opreme. To je bila edina možnost, da Slovenci ne bi prepričljivo zmagali. Veliko ekip je bilo kaznovanih, slovenska pač ne. Svoje delo je opravilo perfektno. Urša Bogataj samozavestna kot na posamični tekmi, Nika Križnar še naprej v odlični formi, Timi Zajc pridih mladosti na moški strani in Peter Prevc, najizkušenejši mož, pravi kapetan ekipe. Odlična zmes za še en slovenski skakalni presežek lansko zimo in za veliko zmago,« je med drugim zapisano v utemeljitvi.

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa prejmeta biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.  

Nalaganje
Nazaj na vrh