Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ursula von der Leyen: Slovenija lahko računa na evropsko pomoč

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 09. 08. 2023 / 12:55
Oznake: poplave
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2023 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ursula von der Leyen: Slovenija lahko računa na evropsko pomoč
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v spremstvu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča in slovenskega premiera Roberta Goloba si je ogledala v poplavah prizadeta območja. FOTO: Anže Malovrh/STA

Ursula von der Leyen: Slovenija lahko računa na evropsko pomoč

Sloveniji bo letos iz solidarnostnega sklada EU na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov za odpravljanje posledic nedavnih poplav, je med današnjim obiskom v Sloveniji napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"S premierjem sva danes govorila o paketu sredstev, sestavljenem iz treh delov, za takojšnje, pa tudi za srednje- in dolgoročne potrebe. Za okrevanje države bo potrebnih veliko naložb," je po ogledu v poplavah najbolj prizadetih območij povedala von der Leyen. V spremstvu komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča in slovenskega premiera Roberta Goloba so med drugim obiskali tudi Črno na Koroškem.

Del tega paketa so nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU, ki je državam članicam na voljo za odpravljanje posledic naravnih nesreč. "Sloveniji bo na voljo 400 milijonov evrov, od tega 100 milijonov že letos, 300 milijonov pa prihodnje leto," je zagotovila predsednica komisije.

Bistvena je hitrost

Slovenija mora zdaj oceniti škodo in podati zahtevek za sredstva iz solidarnostnega sklada, je dodala in poudarila, da je hitrost bistvena.

Čas pa je po njenih besedah ključen tudi pri pridobivanju dodatnih sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji covida-19, v katerem je Sloveniji na voljo še 2,7 milijarde evrov posojil.

Treba je takoj ustanoviti delovne skupine

Slovenija mora zahtevek za dodatna posojila podati do konca avgusta. Zato sta se premier Golob in predsednica komisije von der Leyen dogovorila o takojšnji ustanovitvi skupne delovne skupine, ki bo Sloveniji omogočila pridobitev teh sredstev.

Golob je poudaril, da bo pri dodatnih sredstvih iz sklada za okrevanje, pa tudi sredstvih iz kohezijske politike pomembno to, da jih bo mogoče preusmeriti v obnovo po poplavah. "Če jih ne moremo preusmeriti v rekonstrukcijo, nam praktično ne koristijo," je povedal.

Predsednica komisije je zagotovila, da bo Bruselj pri tem "maksimalno prožen".

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje
Filozofija in esejistika
35,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh