Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustanovljena Cerkvena konferenca Amazonije

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 06. 2020 / 11:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustanovljena Cerkvena konferenca Amazonije

Konkreten odgovor na zasedanje škofovske sinode o Amazoniji.

Foto: Vatican Media

V Latinski Ameriki so včeraj ustanovili Cerkveno konferenco Amazonije, kot konkreten odgovor na zasedanje škofovske sinode o Amazoniji. Kot poroča Radio Vatikan, je predsednik nove konference brazilski kardinal Claudio Hummes.

Cerkvena konferenca Amazonije je odgovor na »krik revnih in sestre matere Zemlje« ter želi biti »dobra vest« v teh težkih časih za človeštvo, ko je epidemija z vso silo zajela tudi območje Amazonije, ki se že sicer sooča z mnogo nasilja, izključevanja in umiranja, tamkajšnji prebivalci pa tokrat še bolj poudarjajo nujnost celostnega spreobrnjenja, je zapisano v izjavi za javnost. Cerkvena konferenca Amazonije je »most« med drugimi mrežami ter cerkvenimi in družbeno-okoljstvenimi pobudami tako na ravni celine kot na mednarodni ravni.

Nova konferenca je bila ustanovljena med spletnim zasedanjem Panamazonske cerkvene mreže (REPAM) in Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike (CELAM) med 26. in 29. junijem 2020. Med zadnjo škofovsko sinodo, oktobra 2019, so sinodalni očetje predlagali ustanovitev škofovskega organizma, ki bo pospeševal sinodalost v Cerkvi panamazonskega območja, pomagal opredeliti amazonski obraz Cerkve in si prizadeval najti nove poti za evangelizacijsko poslanstvo. Tudi papež Frančišek je v posinodalni apostolski spodbudi Ljubljena Amazonija pozval h konkretnemu delovanju pastirjev, posvečenih oseb in vernih laikov, ki živijo in delujejo na območju Amazonije, ko je smernice nakazal s štirimi sanjami za to območje Latinske Amerike.

Konferenca ustanovljena na praznik apostolov sv. Petra in Pavla

V izjavi za javnost je še zapisano, da gre za poseben dogodek, saj je Cerkvena konferenca Amazonije nastala na praznik apostolov sv. Petra in Pavla: »To potrjuje njeno poklicanost k služenju Cerkvi, preroškosti in misijonarskemu delovanju v izhodu, ki izvira iz neizogibnega klica sedanjega časa. Zdi se nam, da je nastanek te cerkvene konference dejanje upanja, povezanega z naukom papeža Frančiška, ki je ves proces spremljal od blizu,« so zapisali amazonski škofje.

Udeleženci spletnega zasedanja odražajo edinost v različnosti Cerkve in njeno poklicanost k vedno večji sinodalnosti. Edinost je prav tako izražena z navzočnostjo in stalnim spremljanjem pomembnih predstavnikov Svetega sedeža, ki so neposredno spremljali sinodo o Amazoniji in so blizu poslanstvu Cerkve na tem ozemlju.

Ime nove ustanove, Cerkvena konferenca Amazonije, njena sestava in pravilnik so bili sprejeti enoglasno. Za predsednika je bil izvoljen brazilski kardinal Claudio Hummes, za podpredsednika pa perujski duhovnik msgr. David Martínez de Aguirre. Člani izvršnega sveta so bolivijski škof Eugenio Coter, ki zastopa škofovske konference na amazonskem ozemlju, skupaj s predstavniki območnih cerkvenih organov. Med člani so tudi trije predstavniki staroselskih ljudstev: Patricia Gualinga kot predstavnica ljudstva Kichwa-Sarayakú v Ekvadorju, s. Laura Vicuńa Pereira kot predstavnica ljudstva Kaririv v Braziliji, in Delio Siticontzi, predstavnik ljudstva Asháninka v Peruju.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh