Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stopi na pot! Utrip prvega oratorijskega tedna [FOTO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 30. 06. 2023 / 10:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2023 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stopi na pot! Utrip prvega oratorijskega tedna [FOTO]
Lani se je oratorija v Sloveniji udeležilo več kot 20 tisoč otrok. FOTO: IG Oratorij Grosuplje

Stopi na pot! Utrip prvega oratorijskega tedna [FOTO]

Po številnih slovenskih župnijah so se začeli oratoriji, poletni programi, namenjeni otrokom, ki se navdušujejo nad krščanskim življenjem. Oratoriji povezujejo duhovnost, igro, zabavo, ustvarjanje in vzgojo. Letošnja tematika oratorija je pravljični junak Hobit. Gre za književno delo avtorja J. R. R. Tolkiena, znanega tudi po fantazijski trilogiji Gospodar prstanov.

Oratorij za nekaj dni, morda teden ali več združi med sabo otroke, animatorje in njihove voditelje. Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera, v nekaterih primerih pa en ali več dni vključuje tudi skupno bivanje. Začne se z dvigom zastave, oratorijsko himno in molitvijo. 

Sledi zgodba, ki jo animatorji v obliki gledališke igre predstavijo otrokom. Skozi dan otroci sodelujejo v katehezi, v kateri se otroci skupaj z animatorji poglobijo v vsebino zgodbe in njeno sporočilo, sledijo popoldanske igre in delavnice. V nekaterih župnijah imajo organizirate tudi vodne igre ali izlet.   

Zemljevid oratorijev po Sloveniji. FOTO: Zajem zaslona 

Pa si poglejmo utripe prvega oratorijskega tedna. 

Črna na Koroškem 

Pri oratorijski dan so otroci spoznali letošnjega oratorijskega lika - Hobita. Sledile so kateheze in spoznavne igre. Ugotavljali so uganke, se plazili skozi pajkovo mrežo, skakali v vrečah za krompir, vozili samokolnice, za veliki finale pa vlekli vrv. Na koncu pa si je vsak izdelal svojo oratorijsko majico. 

Dolnji Logatec

»Začeli smo, tako kot najbolj znamo - naglas! Himna nam gre že po treh poskusih odlično!«, so zapisali na FB profilu Oratorij Logatec. Dan so začeli z oratorijsko himno in dramsko igro, nato je sledila molitev in kateheza. Otroci so bili najbolj veseli delavnic in velike igre.  

Domžale

Otroci so na prvih katehezah govorili o neustrašnosti, sledile so delavnice in popoldanske igre. V torek so se vroč dan ohladili z obiskom bazena v Kamniku. V sredo pa so se odpravili na izlet kar peš. Obiskali so grad Jable, kjer je potekala velika igra. Konec tedna so otroci spoznali še zadnjo vrednoto in sicer služenje. Oratorijski teden pa so uradno zaključili z mašo.  

Grosuplje

Animatorji so se na oratorij dobro pripravili in otrokom pričarali nepozaben teden. Na oratoriju ni manjkalo petja, iger, športa in molitve.

Kamna Gorica

Z oratorijem so včeraj začeli tudi v Kamni Gorici. »Imeli smo se super fino fajn. V igri smo spoznali Hobita in Gandalfa, gostili g. župnika z Ovsiš, se zabavali na različnih delavnicah in premagali zmaje v veliki igri. Za kosilo pa smo jedli odlične makarone, ki nam jih je pripravila ga. Lojzka,« so zapisali na FB profilu Oratorij Kamna Gorica. 

Ljubljana - Vič

Otroci so najprej spoznali življenje sveta čarobnih bitij, kot so hobiti, škratje, vilinci, kasneje pa so izdelovali zapestnice in druge ustvarjalne izdelke, pekli piškote, peli, plesali in se učili o osnovah prve pomoči. Najbolj zaželene pa so bile vodne igre.  

Novo mesto 

Prav tako uživajo otroci v Novem mestu. Ne manjka veselega petja, plesa, iger in molitve. 

Žužemberk 

V Žužemberku se lahko pohvalijo z odlično kuharsko delavnico, ki jo je vodila Anita Ferlin. 

Šentjošt 

»Prvi oratorijski dan smo plesali veliko bansov, radovedno spremljali prve igralske podvige naše dramske skupine, se učili o poklicanosti in švicali ob iskanju skritega zaklada,« so zapisali na spletni strani oratorij Šentjošt. Odpravili pa so se tudi na izlet od Šentjošta do Ljubljane in se na izletu tudi osvežili. 

Žiri

Posebnost letošnjega oratorija v Žireh je bil nedvomno izlet v Krpanov dom v Center o velikih zvereh DINA v Pivki, kjer so na zabaven in poučen način spoznavali življenje velikih zveri: volka, medveda in risa.  

Nalaganje
Nazaj na vrh