Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Uvrstitev Vatikana na ameriški seznam ‘pralcev denarja’ je običajen postopek”

Objava: 13. 03. 2012 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Uvrstitev Vatikana na ameriški seznam ‘pralcev denarja’ je običajen postopek”

Kot pojasnjuje vatikanski tiskovni predstavnik p. Lombardi, je to posledica prizadevanj za popolno finančno transparentnost in vatikanskega pristopa k odboru izvedencev ‘MoneyVal’ pri Evropskem svetu.

Uvrstitev Vatikana na ameriški seznam držav, osumljenih pranja denarja, ki jih je ameriška zvezna vlada vzela pod drobnogled, je po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija ‘dobra novica’. Dejanje nikakor ni razlog za zaskrbljenost, je p. Lombardi minuli konev tedna pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan. Poročilo dejansko odseva prizadevanja Svetega sedeža za popolno finančno transparentnost gospodarskih in finančnih poslov, temeljnega pomena pa je, da dokument beremo na pravilen način.

Da se je Vatikan letos prvič pojavil na letnem strateškem poročilu ameriškega zunanjega ministrstva v boju proti kriminalu, povezanem z drogami, ni prav nič presenetljivo, meni p. Lombardi. To je samodejna posledica vatikanskega pristopa k odboru izvedencev ‘MoneyVal’ pri Evropskem svetu, ki ocenjuje ukrepe odkrivanja in preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Vatikan se je omenjenemu odboru kot opazovalec pridružil v minulem letu.

V ameriškem poročilu je Vatikan uvrščen na seznam med tiste države, v katerih obstajajo ‘določene težave’, ne pa denimo na seznam, kjer so med drugim Nemčija, Avstrija, Švica, Francija, Anglija ali Italija, ki so v samem središču washingtonskega poročila o ‘mednarodni strategiji nadzora nad narkotiki’.

V poročilu je izrečena graja, da je Sveti sedež pri določenih mednarodnih dogovorih soudeležen le pod določenimi pogoji ali pa sploh ne. Pozitivno ovrednotena pa je vatikanska praksa glede kriminalizacije pranja denarja, plačevanja podkupnin in financiranja terorizma, ter identifikacija in prijava sumljivih denarnih vlaganj in transakcij.

Uvrstitev Svetega sedeža v kategorijo ‘Zaskrbljujoče’ je ustrezna za tiste države, ki so tako kot Sveti sedež članice odbora MoneyVal, je pojasnil p. Lombardi. Obenem je opozoril na dejstvo, da v poročilu še ni upoštevana januarska pridružitev Svetega sedeža k nekaterim mednarodnim pogodbam za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma.

V središču preverjanj odbora MoneyVal je Vatikanska banka. Odbor bo v letošnjem juniju odločil, ali lahko Vatikan uvrsti na ‘beli seznam’ držav, ki upoštevajo mednarodna merila v boju proti pranju denarja in sumljivim denarnim poslom. Konec leta 2010 je papež Benedikt XVI. ustanovil vatikanski odbor za nadzor nad financami, ki naj bi bdel nad upoštevanjem ustreznih meril.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh