Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Angliji našli najstarejšo krščansko anglosaško naselbino

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2016 / 08:20
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Angliji našli najstarejšo krščansko anglosaško naselbino

Grobove so odkrili pred začetkom gradbenih del.

Arheologi so v angleški grofiji Norfolk odkrili doslej najstarejše ostanke anglosaškega pokopališča na Otoku. Ti naj bi pričali o prvih naselbinah germanskih kristjanov v Angliji, kot so pred dnevi poročali britanski mediji. Med izkopavanji v mestu Great Ryburgh so doslej našli 81 »izjemno redkih« lesenih grobov in ostanke kapele. Najdbe so »presenetljivo dobro ohranjene« in naj bi izhajale iz obdobja od 7. do 9. stoletja.



Grobovi so obrnjeni v smeri od vzhoda proti zahodu, v njih pa niso našli nobenih predmetov, kar nedvomno priča o tem, da gre pri skoraj 1.300 let starih ostankih za krščansko pokopališče, kot pojasnjujejo arheologi. Lesene krste se običajno razkrojijo dokaj hitro, kombinacija kislih kamnin in alkalne vode pa naj bi v Great Ryburghu ustvarila »popolne pogoje« za ohranitev skeletov in grobov, je pojasnil vodja izkopavanj, arheolog James Fairclough.

Najdba po Faircloughjevih besedah razkriva »neprecenljive podrobnosti krščanskih anglosaških pogrebnih običajev«. Tudi direktor angleškega zavoda za varstvo kulturne dediščine Historic England, Duncan Wilson, je potrdil, da gre za »zelo pomembno odkritje, ki bo v veliki meri pripomoglo k razumevanju anglosaksonskega verovanja in deželnih skupnosti«.

Grobove so odkrili pred začetkom gradbenih del za ureditev okolice jezera in vodnih nasipov. Najdeni skeleti naj bi med drugim privedli do zaključkov, od kod so prvi krščanski naseljenci prispeli v Anglijo, s čim so se prehranjevali in kaj so bili vzroki njihovih smrti.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh