Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Arizoni preklicali zakon o prepovedi splava, na vidiku referendum

Za vas piše:
P. G.
Objava: 03. 05. 2024 / 10:03
Oznake: Politika, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2024 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Arizoni preklicali zakon o prepovedi splava, na vidiku referendum
Volivci bodo odločali o tem, ali naj bo splav dovoljen, dokler otrok ni sposoben samostojno preživeti izven maternice. FOTO: Tatjana Splichal

V Arizoni preklicali zakon o prepovedi splava, na vidiku referendum

Demokratska guvernerka ameriške zvezne države Arizone Katie Hobbs je v četrtek v Phoenixu podpisala zakonodajni predlog za preklic zakona o prepovedi splava iz leta 1864.

Kot poročajo ameriški mediji, sta predlog zakona o preklicu potrdila oba domova državnega kongresa, kjer imajo večino republikanci. Nazadnje je to v sredo storil senat s 16 glasovi proti 14. Preklic zakona bo začel veljati v 90 dneh od podpisa.

Zakon znova veljal šele kratek čas

Preklicani zakon je sicer pred kratkim oživilo vrhovno sodišče Arizone, potem ko je vrhovno sodišče ZDA leta 2022 ukinilo pravico do splava, ki je prej veljala po celotnih ZDA. Arizonski zakon v celoti prepoveduje splav in predvideva od dve do pet let zaporne kazni za vsakogar, ki pomaga pri umetni prekinitvi nosečnosti. Izjema je primer življenjske ogroženosti nosečnice.

Preberite tudi: Ameriške zvezne države bodo lahko samostojno odločale o umetni prekinitvi nosečnosti

Novembra na referendum

Po tem preklicu bo v Arizoni obveljal zakon iz leta 2022, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti. Na referendumu novembra pa bodo volivci v tej zvezni državi odločali o tem, ali naj bo splav dovoljen, dokler otrok ni sposoben samostojno preživeti izven maternice, kar je navadno po 24. tednu od zanositve. V primeru ogroženosti zdravja in življenja nosečnice bi bil splav dovoljen tudi kasneje.

Vprašanje splava pred volitvami politično koristi zlasti demokratom, ki si prizadevajo za pravico do splava. Pobudniki so namreč zbrali dovolj podpisov, da novembra ob splošnih volitvah izvedejo tudi referendum o pravici do splava. Demokrati tako upajo, da bodo podporniki splava obenem oddali še glas za demokratske kandidate.

Takojšnji odziv škofov

Na dogajanje so se z javno izjavo nemudoma odzvali tamkajšnji škofje. Izrazili so svojo »trdno in trajno zavezanost služenju nerojenim otrokom in njihovim materam«. V izjavi opozarjajo na »daljnosežno in zelo skrajno pobudo za splav«, ki jo prinaša referendumski predlog. »Ta pobuda bi med drugim verjetno odpravila večino zaščitnih ukrepov za dekleta in ženske, ki trenutno veljajo na klinikah za splave, dovolila, da bi mladoletna dekleta opravila splav brez dovoljenja staršev, in omogočila boleče pozne splave nerojenih otrok, ki bi bili že sposobni preživeti,« so nanizali.


»Menimo, da ta skrajna pobuda ni tisto, kar si Arizona želi ali potrebuje. Zato molimo za vse, ki si prizadevajo za spodbujanje pravice do življenja, in da referendumska pobuda ne bi uspela,« še sporočajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh