Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Arizoni svetovna premiera nove opere v režiji Karmine Šilec

Za vas piše:
P. G.
Objava: 04. 11. 2023 / 11:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Arizoni svetovna premiera nove opere v režiji Karmine Šilec
Iz opere The Old Man and The Sea. FOTO: FB Karmina Šilec

V Arizoni svetovna premiera nove opere v režiji Karmine Šilec

V Arizoni v ZDA bo nocoj svetovna premiera opere The Old Man and The Sea v režiji slovenske dirigentke, režiserke in skladateljice Karmine Šilec.

Operno priredbo romana Starec in morje predstavlja kot večplastno interpretacijo motivov, ki segajo od vprašanja staranja in ekologije do kapitalizma in kolonializma. Delo bo premierno predstavljeno v ASU Gammage Memorial Auditorium, 10. februarja prihodnje leto pa bo gostovalo v Chapel Hillu. V nadaljevanju naj bi predstava gostovala še v New Yorku, Los Angelesu in drugod.

Zadnji dnevi Ernesta Hemingwaya

Opera, ki so jo soustvarili ameriška skladateljica Paola Prestini, libretist Royce Vavrek in režiserka Karmina Šilec, spremlja pisatelja Ernesta Hemingwaya v njegovih zadnjih dneh, ko razmišlja o portretih svojega življenja, pomešanih s podobami iz njegove mojstrovine Starec in morje, ki velja za eno najpomembnejših del ameriške književnosti 20. stoletja.

»V večplastni interpretaciji zgodbe opera raziskuje vlogo ostarelega posameznika v družbi, pri čemer v Hemingwayevo izvorno pripoved o Santiagu, svečeniku časa, vstopajo druge podobe in poetizirani elementi, kot so baseball in Joe DiMaggio, sakralna ikonografija in Maria de Cobre, intimna pisma Hemingwayja z Marlene Dietrich in drugi,« opisuje režiserka.

Utrinek z vaj pred premiero. FOTO: FB Royce Vavrek

V ožji ekipi še dva Slovenca

Ožjo ustvarjalno ekipo sestavljajo še mladi slovenski scenograf Dorian Šilec Petek, umetniški sodelavki Sidra Bell in Sarah Chiesa ter oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. V naslovni vlogi Santiaga in Hemingwaya bo nastopil Nathan Gunn, njegova alternacija je Armando Contreras. Pripovedovalko La Mar bo izvajala sopranistka Measha Brueggergosman-Lee. V projektu pod glasbenim vodstvom Mile Henry sodelujejo še kontratenorist Rodolfo Giron v vlogi Manola, zbor Phoenix Chorale, violončelist Jeffrey Zeigler in drugi.

The Old Man and The Sea je po operi Baba: Življenje in smrt Stane, ki je bila februarja letos premierno uprizorjena v San Franciscu, letošnja druga ameriška operna premiera Karmine Šilec in Doriana Šilca Petka.

Kdo je Karmina Šilec?

Karmino Šilec sicer poznamo predvsem kot umetniško voditeljico Carmine Slovenice, dirigentko, režiserko in avtorico glasbeno scenskih projektov. Sodeluje tudi s SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor. Pogosto jo srečamo v vlogi članice strokovnih žirij in umetniških svetov zborovskih in dirigentskih tekmovanj in revij.

Glasbena ustvarjalka Karmina Šilec. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Za svoje delo je doslej prejela številne domače in tuje nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Robert Edler Prize in Glazerjevo listino. Julija letos je prejela mednarodno nagrado Darinke Matić Marović za dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti na območju nekdanje Jugoslavije.

Nalaganje
Nazaj na vrh