Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Auschwitzu želijo s konservatorskimi deli omogočiti hrambo otroških čevljev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 04. 2023 / 06:36
Oznake: Mladi, Vojna, Zgodovina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2023 / 06:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Auschwitzu želijo s konservatorskimi deli omogočiti hrambo otroških čevljev
FOTO: Wikimedia Commons

V Auschwitzu želijo s konservatorskimi deli omogočiti hrambo otroških čevljev

V spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske, na mestu nekdanjega istoimenskega nemškega nacističnega koncentracijskega in uničevalnega taborišča, so zagnali dveletni projekt za ohranitev približno 8000 otroških čevljev, ki so del spominskih zbirk muzeja. Konservatorska dela na čevljih bodo omogočila njihovo dolgoročno hrambo in razstavljanje.

»Otroški čevlji so eno najbolj ganljivih pričevanj o zločinih, storjenih v Auschwitzu, zato je tako pomembno, da ukrepamo in jih čim dlje ohranimo. Pri načrtovanih konservatorskih delih bo še posebej pomemben individualen pristop k vsakemu čevlju,« je po poročanju STA dejal namestnik direktorja muzeja, pristojen za konservatorstvo Rafal Pioro.

Opisna in fotografska dokumentacija za približno 8000 čevljev

V okviru dveletnega projekta načrtujejo konservatorska dela ter pripravo opisne in fotografske dokumentacije za približno 8000 čevljev. Vsak čevelj bodo najprej izmerili in nato izdelali kartico predmeta s fotografijo in podrobnim opisom. Na podlagi pridobljenih podatkov bodo sestavili zbirko podatkov o proizvajalcih in lastnikih čevljev, so še sporočili iz omenjenega muzeja.

Upočasnitev staranja čevljev

S konservatorskimi deli želijo upočasniti procese staranja čevljev, ki so sestavljeni iz več različnih materialov, a vplivajo drug na drugega. Glede na njihovo stanje, vrsto in značilnosti bodo po posebnih raziskavah izvedli ustrezne postopke, kot so čiščenje površine, stabilizacija korozijskih procesov kovin, stabilizacija tekstila, strukturna ojačitev usnja in zaščita kovinskih delov pred vremenskimi vplivi.

Vsak čevelj ima svojo zgodovino

»Vsak čevelj ima drugačne značilnosti, poškodbe, sledi uporabe lastnikov, ki določajo obseg konservatorskih posegov ter izbiro ustreznih metod in snovi,« je po navedbah STA dejal muzejski konservator Miroslaw Maciaszczyk.


Nalaganje
Nazaj na vrh