Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Bagdadu ustoličili novega kaldejskega patriarha

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 03. 2013 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Bagdadu ustoličili novega kaldejskega patriarha

Ustoličenje Rafaela I. med slovesnim bogoslužjem je bilo deležno najstrožjih varnostnih ukrepov.

Včeraj so v Bagdadu slovesno ustoličili novega kaldejskega patriarha Rafaela I. (Sakoja), poglavarja iraških katoličanov. Njegovo ustoličenje med slovesnim bogoslužjem je bilo deležno najstrožjih varnostnih ukrepov. Policijske enote so na široko izpraznile prostor okoli cerkve sv. Jožefa v središču iraške prestolnice. Novi patriarh si bo na svojem položaju prizadeval za sodelovanje z verskimi skupnostmi v Iraku ter za dialog s tamkajšnjimi suniti in šiiti, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA.

Štiriinšestdesetletnega Louisja Sakoja je za novega patriarha babilonske Cerkve konec letošnjega januarja izbrala škofovska sinoda njegove Cerkve. Za svoje patriarhalno ime si je novi cerkveni poglavar izbral naziv Rafael I. Nekaj dni po izvolitvi je skupnost Vatikana z babilonsko Cerkvijo potrdil tudi papež Benedikt XVI. in novemu patriarhu izrekel uradno priznanje. Rafael I. je na položaju nasledil petinosemdesetletnega kardinala Emanuela III. Dellyja, ki je odstopil sredi lanskega decembra.

Rafael I. se je rodil 4. julija 1948 v severnoiraškem mestu Zakho na meji s Turčijo. V Mossulu je študiral na Teološkem semenišču in leta 1974 prejel duhovniško posvečenje. Leta 1979 je s študijem nadaljeval na Papeškem orientalskem inštitutu v Rimu, kjer je zaključil podiplomski študij orientalske patristike. Na pariški Sorboni je doktoriral iz zgodovine.

Od leta 1986 je Sako v Mossulu deloval kot župnik. Med leti 1997 in 2002 je bil rektor duhovniškega semenišča v Bagdadu; nazadnje se je vrnil na svojo prvotno župnijo. Leta 2002 je bil Sako imenovan za nadškofa v Kirkuku, naslednje leto je prejel tudi škofovsko posvečenje. Poleg arabskega in kaldejskega jezika govori tudi francosko, angleško in italijansko, malce tudi nemško.

Z Rimom povezana kaldejska Cerkev šteje okoli 480.000 članov, izmed katerih jih več kot 150.000 živi v Združenih državah Amerike, 30.000 pa v Avstraliji. Od iraške vojne leta 2003 so tamkajšnji kristjani vse pogosteje tarče atentatov islamskih skrajnežev. Številni kristjani so zato svojo domovino zapustili.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh