Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Bazri letos brez javnih božičnih praznovanj

Objava: 22. 12. 2009 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Bazri letos brez javnih božičnih praznovanj

Kaldejsko-katoliški nadškof v iraški prestolnici se bo raje odpovedal javnim slovesnostim, saj letos božič sovpada s šiitskim žalnim slavjem ašura

Kaldejsko-katoliški nadškof iz Basre, Imad Aziz al-Banna, je kristjane pozval, naj se letos odpovejo javnemu praznovanju božičnih praznikov. Kot je pojasnil, letos muslimani istočasno obhajajo praznik ašura, znan po krvi in podoživljanju trpljenja. Kristjani naj bi z odpovedjo javnega praznovanja božiča izkazali svoje spoštovanje do muslimanov. Nadškof al-Banna pa je vse vernike prisrčno povabil, naj se udeležijo slovesnih bogoslužij v cerkvah na sveti večer in na sam božični dan.

Ašura je muslimanski praznik, znan po krvi in podoživljanju trpljenja. Beseda dobesedno pomeni ‘deseti’ in praznovanje doseže vrhunec na deseti, zadnji dan. Z ašuro vsi muslimani obeležujejo dva zgodovinska dogodka: dan, ko je Noe zapustil svojo barko in Alahovo rešitev Mojzesa. Praznovanje ima poseben pomen za šiitske muslimane. Ti se te dni poklonijo mučeništvu Husseina, vnuku preroka Mohameda.

Imam Hussein je umrl leta 680 v bitki za Kerbalo, ki jo imajo šiiti za spopad med dobrim in zlim in verjamejo, da je islam takrat stopil s poti pokvarjenosti, po kateri ga je vodil vladar Kerbale. Kerbala je po prepričanju mnogih kraj Husseinovega groba, zato se v tem iraškem mestu te dni zberejo številni romarji. Ašura ni festival, ampak obdobje globokega žalovanja.

Poziv nadškofa al-Banne kaže na obupen položaj kristjanov v Iraku. Basra je nekdaj veljala za eno najpomembnejših prestolnic bližjevzhodnega krščanstva; še v času vladavine Saddama Husseina se je v mestu razcvetalo življenje kristjanov. Pred ameriškim vdorom jih je tam prebivalo okoli 50.000, danes na istem območju živi le še okoli 5000 kristjanov. Pred prihodom Američanov so bili številni kristjani dejavni na področju trgovine in obrti. Danes je deset od šestnajstih kaldejsko-katoliških cerkva v Basri zaprtih, čeprav mesto ponovno nadzirajo vladne patrulje.

Območna vlada je septembra v Basri napovedala prepoved prodaje alkohola, kar je tamkaj živečim kristjanom pomenilo alarmni signal, saj ima prepoved točenja alkohola visoko simbolično vrednost. Na koncu je ostalo le pri napovedi, saj je prodaja alkoholnih pijač še vedno dovoljena.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh