Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Benečiji prvo sveto obhajilo v slovenskem jeziku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 09. 2020 / 13:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2020 / 05:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Benečiji prvo sveto obhajilo v slovenskem jeziku

​V cerkvi sv. Ivana na Trčmunu je bila letošnja Slomškova nedelja velik praznik in zgodovinski dan.

Foto: zaslonski posnetek

Na Trčmunu v Beneški Sloveniji je minulo nedeljo deset otrok prejelo prvo sveto obhajilo v slovenskem jeziku. Gre za zgodovinski dogodek, saj so verouku v slovenščini v preteklih letih nasprotovali celo znotraj Cerkve.

Deset petošolcev iz različnih vasi Nadiških dolin je verouk obiskovalo v slovenskem jeziku, na prejem prvega svetega obhajila sta jih tri leta pripravljali katehistinji Anita Bergnach in Vesna Jagodic. Za prvoobhajance in njihove družine v Slovenski Benečiji je letošnja Slomškova nedelja, ki jo obhajamo v Cerkvi na Slovenskem, pomenila pomemben mejnik. Prejem prvega svetega obhajila v maternem jeziku je petošolcem omogočil trčmunski župnik Božo Zuanella, in to v kraju pod Matajurjem, kjer se je rodil in počiva narodni buditelj Ivan Trinko.

Slovesnost je bila sprva predvidena v letošnjem maju, zaradi epidemije koronavirusa pa so jo prestavili na september. Nedeljska maša, ki je na Trčmunu praviloma v italijanščini, je bila tokrat dvojezična. Prvo sveto obhajilo v slovenščini je s kora spremljala tudi slovenska pesem.


Foto: zaslonski posnetek


Foto: zaslonski posnetek

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh