Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V bombnem napadu na adventnem bogoslužju na Filipinih najmanj štirje mrtvi in okoli 50 ranjenih

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 12. 2023 / 17:17
Oznake: Svet, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2023 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
V bombnem napadu na adventnem bogoslužju na Filipinih najmanj štirje mrtvi in okoli 50 ranjenih
Filipinski muslimani se zbirajo v znak solidarnosti z žrtvami napada, molijo zanje in obsojajo eksplozijo. FOTO: Vatican Media

V bombnem napadu na adventnem bogoslužju na Filipinih najmanj štirje mrtvi in okoli 50 ranjenih

Med katoliško mašo na jugu Filipinov je danes zjutraj odjeknila eksplozija, v kateri so po zadnjih podatkih umrli štirje ljudje, približno 50 jih je bilo ranjenih, poročajo tamkajšnje oblasti. Po navedbah vojske je šlo za teroristični napad, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do eksplozije je prišlo ob 7.40 po krajevnem času (0.40 po srednjeevropskem) med mašo v telovadnici na državni univerzi Mindanao v mestu Marawi, 817 kilometrov južno od prestolnice Manila.

Več kot 300 mrtvih leta 2017

Mindanao, naselje filipinskih muslimanov, je že desetletja prizorišče islamističnega nasilja. Leta 2017 so Marawi zasedli teroristi Islamske države (IS), filipinska vojska pa ga je osvobodila šele po petih mesecih urbanega bojevanja, poroča avstrijski Kathpress. Takrat so teroristi zasedli tudi mestno katoliško katedralo in več vernikov vzeli za talce. Več kot 300 ljudi je umrlo v spopadu, ki velja za najdaljšo urbano vojno v zgodovini Filipinov.

Predsednik Marcos: To so sovražniki naše družbe

Predsednik Ferdinand Marcos mlajši in katoliški škofje v državi so obsodili nedeljski napad. »Ekstremisti, ki izvajajo nasilje nad nedolžnimi ljudmi, bodo vedno obravnavani kot sovražniki naše družbe,« je poudaril Marcos na platformi X. Govoril je o »tujih teroristih«. Svojo bližino z žrtvami je po nedeljski opoldanski molitvi zagotovil tudi papež Frančišek.

Napad na začetku adventa

Predsednik filipinske škofovske konference škof Pablo Virgilio David je dejal, da so storilci izbrali natančen trenutek, ko so katoličani pozdravljali novo cerkveno leto na začetku adventa in nato sprožili bombo. Iz vodstva državne univerze Mindanao (MSU), kjer je prišlo do napada, pa so v izjavi zapisali: »V civilizirani družbi ni mesta za nasilje.« To je »še posebej gnusno na univerzi, kot je MSU, ki je trdnjava miru, harmonije, solidarnosti in spoštovanja do življenja in človečnosti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh