Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako v Boštanju nastajajo ene najlepših jaslic [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 07. 12. 2022 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako v Boštanju nastajajo ene najlepših jaslic [FOTO]
FOTO: Jože Potrpin

Kako v Boštanju nastajajo ene najlepših jaslic [FOTO]

Jaslice so največja in najlepša ikona božiča in božičnega časa. Očarajo vernega in nevernega. V največji meri krasijo domove in cerkve. Ene najlepših in največjih v Sloveniji v teh dneh v župnijski cerkvi sv. Križa v Boštanju poustvarja že trideseto leto jasličar Ciril Udovč.

Zbrano in zavzeto ob meditativni glasbi s pomočnikoma, z nečakom Urbanom in vnukom Nejcem, prvega delovnega dne pred prvo adventno nedeljo pa mu je bila v pomoč več ali manj stalna ekipa šestih faranov.

FOTO: Jože Potrpin

Postavitev jaslic so za Cirila adventna priprava na božič, izraz vere in še vedno uteha ob boleči izgubi sina Dušana pred petindvajsetimi leti v prometni nezgodi. Pa tudi plod njegove strasti do mizarstva od mladih nog in poklicne usposobljenosti elektrotehnika.

FOTO: Jože Potrpin

Jaslice se raztezajo ob cerkveni severni steni na lesenem odru na okoli 50 m2 površine. Letos je poudarek predvsem na njihovi fari. V njeni panorami zremo gorsko pobočje in dolinsko območje, makete z detajli vseh njihovih cerkva, kapelice, rojstno Cirilovo domačijo – kmetijo, most v Jelovcu, solkanski most, mlin, žago, hiške, pastirčke in druge like, ovčke in druge živali, potoček itd.

FOTO: Jože Potrpin

Ob obletnici samostojne Slovenije je bil upodobljen Triglav, Aljažev stolp s slovensko zastavico, Kredarica. V preteklih letih Blejsko in Bohinjsko jezero, Predjamski grad. Tokrat je Ciril izdelal maketo Jurijeve kapele, stoječe v Dolnjem Boštanju in je velikega pomena za kraj. Zgrajena je bila leta 1996 v zahvalo za srečno vrnitev izgnancev iz Nemčije ob koncu druge svetovne vojne. Vrh tega od nje tradicionalno na Jurjevo krene več skupin v petju po vasi. Betlehemski motiv z votlino Jezusovega rojstva in v njej sveta družina pa ima mesto blizu daritvenega oltarja. »Jezus se tako rodi tudi v naši fari. Faranom ob praznikih zaželim, naj se jih dotakne, saj se je Jezus rodil pri nas,« še posebej poudari Ciril.

FOTO: Jože Potrpin

Jaslicam daje še poseben čar prižiganje zvezdic, lučk v cerkvah, hiškah. V ciklusu 240 sekund. Od sončnega vzhoda, ko se začne nad Betlehemom svetlit, nato se ugasnejo zvezdice, prižgejo reflektorji za dan. Zvečer zopet sončni zahod za zadnjo cerkvijo na Topolovcu, počasni prehod v temo. Zvočni efekt predstavlja samo zvonjenje, običajno farne cerkve, letos bo topolovške, z originalnim zvokom tamkajšnjega zvona, ker je bila v tem času obnovljena.

FOTO: Jože Potrpin

V prvem tednu je Ciril že razmestil štore, več kot tono, z njimi oblikoval pokrajino, namestil prve makete, nekatere že obložil z mahom, ki ga je znova nabral na Kočevskem. Porabil ga bo dvajset gajbic. Zatem bodo prišle na vrsto figure in še druge makete, teh okoli petdeset. Najprej pa je bilo potrebno postaviti leseno konstrukcijo, iz skladišča pripeljati štore in mah. Zatem poskrbeti za električno napeljavo nizke napetosti, vse povezave, krmiljenje, kar bo v službi gibljivega dela jaslic, svetlobnih in zvočnih efektov.

FOTO: Jože Potrpin

Že na začetku postavljanja Ciril ve, kako bodo jaslice izgledale na koncu, se veseli, da bo zopet prinesel božičnega duha in vzdušja faranom in obiskovalcem. Teh je vsako leto ogromno. Vesel pa je tudi njihovih odmevov.

»Posebej mi veliko pomenijo obiski duhovnika, ki je imel prijatelja na Impoljci, in se jih je redno ogledal, pozneje pripeljal celo avtobus romarjev, pa priznanje škofa dr. Andreja Sajeta. Največ pa mi pomeni podpora faranov. Hvaležen sem potrpežljivi ženi, ki je sama doma ves mesec.« Ciril pa je tudi priznani dolgoletni organist in zborovodja številnih pevskih zborov, v zadnjem času samo župnijskega. Pred korono je z njim tridesetkrat pripravil božični koncert. Letos ga še ne bo, ker je epidemija pustila svoje posledice tudi na članih zbora.

Še nekaj fotografij Jožeta Potrpina je na voljo v fotogaleriji.


Nalaganje
Nazaj na vrh