Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Bruslju napeto med kmeti in policijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 26. 02. 2024 / 14:03
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Bruslju napeto med kmeti in policijo
Kmetije so nezadovoljni z dosedanjim ukrepanjem Evropske unije. FOTO: M. J.

V Bruslju napeto med kmeti in policijo

Ob robu zasedanja kmetijskih ministrov v Bruslju so belgijski kmetje organizirali proteste pod geslom »Ne bomo se umirili« in postavili številne blokade, zaradi katerih v jedru EU prihaja do zastojev. Ministri danes razpravljajo o odzivu na zahteve kmetov, ki sicer že več mesecev protestirajo v številnih članicah EU.

Belgijskim kmetom so se danes pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih držav. Več sto traktorjev je zasedlo glavne prometnice v belgijski prestolnici, tudi v okolici institucij EU. Na več mestih so zakurili ogenj, na cesto, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, pa so stresli pnevmatike, pomešane z blatom.

Za dostojne prihodke

»Vrnili smo se, da bi spomnili na našo glavno zahtevo, to je zagotoviti dostojne prihodke za kmete. Zato je treba končati politiko proste trgovine in deregulacije trgov,« je po navedbah tujih medijev dejal predstavnik sindikata valonskih kmetov Fugee Timothee Petel.

FOTO: M. J.

Zaprtih več predorov in postaji podzemne železnice

Zaradi protestov je policija med drugim zaprla več predorov in dve postaji podzemne železnice v bližini evropskih institucij. Ljudem je svetovala, naj se proti središču mesta ne odpravijo z avtomobili, je poročala STA.

Zahteva po izstopu iz prostotrgovinskih sporazumov

Kmetje so sicer v Bruslju protestirali že v začetku meseca ob zasedanju voditeljev držav članic, saj kot menijo v sindikatu valonskih kmetov Fugea, je treba Evropsko komisijo »znova spomniti« na težave. Med drugim zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami, vključno z ustavitvijo pogajanj o sporazumu z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur. Zahtevajo še regulacijo trgov, da bi zagotovili pravične cene in preprečili špekuliranje. Prav tako so se zavzeli za pravično skupno kmetijsko politiko, ki bi podprla ekološko kmetijstvo.

FOTO: M. J.

Boljše cene, manj birokracije, manj strogi okoljski predpisi

Bruselj zaradi kmečkih protestov v različnih evropskih državah, tudi Sloveniji, pripravlja različne ukrepe. Kmetje zahtevajo boljše cene za njihove proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmete na vzhodu EU, denimo na Poljskem in v Romuniji, je medtem na ulice pognala tudi po njihovem mnenju nelojalna konkurenca iz Ukrajine.

Slovenijo na sestanku v Bruslju zastopa državna sekretarka na slovenskem kmetijskem ministrstvu Eva Knez.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh