Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Bukarešti nastaja največja pravoslavna cerkev na Balkanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2018 / 08:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2018 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Bukarešti nastaja največja pravoslavna cerkev na Balkanu

Blagoslovili naj bi jo konec letošnjega novembra.

Ekumenski patriarh Bartolomej I. se bo udeležil slovesnosti ob blagoslovu nove romunske pravoslavne »narodne stolnice« v Bukarešti, je minuli teden poročala pravoslavna tiskovna agencija Basilica. Kot je za medije povedal romunski patriarh Daniel, so gradbena dela do 80 % že zaključena, slovesnost ob blagoslovitvi nove stolnice pa naj bi trajala pet dni, od 25. do 30. novembra letos.



Nova patriarhalna stolnica bo največja pravoslavna cerkev na Balkanskem polotoku, »večja od Hagie Sophie v Carigradu in stolnice sv. Save v Beogradu. V svetišču bo prostora za 6.000 vernikov, desetkrat več kot v trenutni razmeroma majhni patriarhalni stolnici. Gradbeni kompleks vključuje tudi dva velika romarska hotela in veliko ljudsko kuhinjo. Gradbena dela so se začela leta 2007.

Patriarh Daniel je ekumenskega patriarha na slovesnost povabil že med pravoslavnim koncilom na Kreti. Na odprtju pričakujejo tudi voditelje drugih avtokefalnih Cerkva. Nova stolnica bo posvečena Jezusovemu vstajenju in sv. Andreju. Med somaševalci naj bi bil tudi moskovski patriarh Kiril I.

Kovinsko strešno konstrukcijo naj bi namestili med letošnjim julijem in septembrom, zvonove pa med avgustom in oktobrom. Konec oktobra bodo namestili križe na kupole stolnice, istočasno pa tudi bronasta vrata na glavnih vhodih.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh