Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gospodu je zaspal upokojeni koprski škof Metod Pirih

Objava: 23. 03. 2021 / 14:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2021 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Gospodu je zaspal upokojeni koprski škof Metod Pirih

V Gospodu je zaspal upokojeni koprski škof Metod Pirih

Škofovsko posvečenje je prejel 27. maja 1985, njegovo škofovsko geslo je bilo »Vate zaupam«.

Metod Pirih (1936-2021). FOTO: Tatjana Splichal



V Gospodu je v 85. letu zaspal upokojeni koprski škof msgr. mag. Metod Pirih.

Pojutrišnjem, na praznik Gospodovega oznanjenja, bo minilo natanko 36 let, odkar ga je takratni sveti oče Janez Pavel II. imenoval za škofa pomočnika koprskemu škofu Janezu Jenku s pravico nasledstva.

Škofovsko posvečenje je prejel 27. maja 1985 v koprski stolnici, njegovo škofovsko geslo je bilo »Vate zaupam«. Škofijo je prevzel po Jenkovi upokojitvi 16. aprila 1987.

Njegovo odpoved službi koprskega škofa je 26. maja 2012 sprejel papež Benedikt XVI. in za njegovega naslednika imenoval dotedanjega pomožnega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka.


FOTO: Tatjana Splichal


Življenjska pot

Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu in bil že isti dan tudi krščen. Po osnovni šoli v domačem kraju je gimnazijo obiskoval v malem semenišču v Pazinu, kjer je tudi maturiral.

Leta 1956 je vstopil v ljubljansko bogoslovje in se vpisal na Teološko fakulteto. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1963, kot kaplan pa deloval v Solkanu.

Na papeški teološki fakulteti Teresianum v Rimu je vpisal podiplomski študij duhovne teologije in leta 1976 magistriral. Po vrnitvi v domovino je postal spiritual v ljubljanskem bogoslovnem semenišču.

Leto pozneje je zasedel mesto tajnika škofa Janeza Jenka, ki ga je leta 1984 – dotlej je Metod Pirih kot vzgojitelj bodočih duhovnikov ostal v Ljubljani – imenoval za generalnega vikarja koprske škofije.

Med letom 1984 in 1986 je bil voditelj Pastoralne službe v Kopru in župnijski upravitelj župnije Podgorje, v tem času ga je papež Janez Pavel II. že imenoval tudi za škofa pomočnika. Škofovsko službo je opravljal 27 let.


Z zdajšnjim koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom. FOTO: arhiv Družine


Po upokojitvi

Po uradni upokojitvi je škof Metod Pirih stanoval v Vipavi in se z veseljem posvetil pastoralni pomoči v škofiji in v župnijah na Vipavskem.

V koprski škofiji je bil vselej rad v pomoč pri birmovanju in drugih župnijskih slovesnostih. Veselil se je srečevanja z ljudmi in je vsakogar vedno toplo in prisrčno sprejel.

Zadnja leta je njegovo zdravje pešalo in omejevalo njegove dejavnosti. Svojo zemeljsko pot je zaključil danes, 23. marca 2021.

»Slovenski škofje se Bogu zahvaljujemo za dar njegovega življenja, dar globoke vere in poslanstva, ki ga je opravljal v Škofiji Koper in v Cerkvi v Sloveniji. Vse duhovnike in vernike vabimo, da se škofa Metoda spomnijo v molitvi,« so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK).


FOTO: Tatjana Splichal


Papežev obisk v Postojni

Metod Pirih je ob praznovanju 80-letnice povedal, da je bila škofovska služba zelo težka in odgovorna ter da je vesel, da jo je srečno pripeljal do konca brez hujših pretresov na materialnem ali pastoralnem področju.

Med najlepšimi doživetji med škofovanjem je vselej izpostavil papežev obisk tudi v koprski škofiji, v Postojni, kjer je bilo veliko mladih, vendar pa poudarjal, da to ni bila le njegova zasluga, temveč tudi sodelavcev.

Škof Metod Pirih je imel vedno tudi velik posluh za medije, še posebej za Družino, ki jo je zvesto prebiral. V številnih pogovorih in drugih prispevkih je s tehtno besedo sooblikoval njeno vsebino.

O Vipavi, kjer je živel zadnja leta, pa je dejal, da je geografsko središče koprske škofije: »Škofijska gimnazija, dijaški dom in semenišče so srce koprske škofije. Na stara leta živim v tem srcu, zato je to osrečujoče in lepo!«

Naj bo nebeški Oče msgr. Pirihu bogat plačnik!

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh