Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Indiji odprli prvo središče za koronabolnike

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 08. 2020 / 06:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2020 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Indiji odprli prvo središče za koronabolnike

V mestu Bangalore v okviru katoliške bolnišnice uredili prostore za bolnike s koronavirusno boleznijo 19.

Foto: Vatican Media

V mestu Bangalore v zvezni državi Karnataka na jugu Indije so pred dnevi odprli prvo središče za bolnike s koronavirusno boleznijo 19 v tej azijski državi, poroča Radio Vatikan. Struktura deluje v okviru bolnišnice St. John's Medical College, ki jo je leta 1963 ustanovila Konferenca indijskih katoliških škofov z namenom, da bi v njej zdravili predvsem uboge. Slovesnost ob odprtju je vodil nadškof v Bangaloreju in podpredsednik bolnišnice St. John's Peter Machado, ki je za Radio Vatikan spregovoril o vlogi tamkajšnje Cerkve pri soočanju z epidemijo.

Bolniki v Indiji stigmatizirani, tudi telesno napadeni

V Indiji se z novim koronavirusom vsak dan okuži okoli 69.000 prebivalcev – do sedaj so zabeležili več kot tri milijone okužb, umrlo pa je več kot 57.000 ljudi. Kot je ob odprtju novega središča povedal nadškof Machado, so bolniki s koronavirusno boleznijo 19 v Indiji »stigmatizirani, potisnjeni na rob in celo telesno napadeni«. To je eden izmed razlogov, da so se odločili zagotoviti zdravstveno pomoč, ki bo dostopna tudi tistim, ki se zaradi visokih cen zanjo sicer ne bi mogli odločiti. Na voljo je 48 postelj v izolaciji, 24 na oddelku intenzivne terapije in prav toliko na oddelku polintenzivne terapije.

Mladi poskrbijo za pokop žrtev, ki jih svojci pustijo same

Bangalorski nadškof je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, kako vsi dobro vedo, da Cerkev s srcem služi pomoči potrebnim in pri svojem poslanstvu ne računa na pomoč države. Na ta način pričuje vero in upanje za vse prebivalce. Po nadškofovih besedah je Cerkev v državi prva na področju vzgoje in izobraževanja, pa tudi v medicini: »Ljudje se zelo bojijo, da bi se okužili, in mediji ta strah še povečujejo. Mnogi zato ne pokopljejo žrtev epidemije in si ne upajo približati njihovim sorodnikom, ki tako ostajajo sami. Kristjani so glede tega večinoma bolj ozaveščeni in pozorni, kljub temu pa je ponekod tudi med njimi navzoč strah. Med mladimi kristjani se je oblikovala skupina skoraj 100 prostovoljcev, ki umrle, ki jih svojci pustijo same, pripravijo za pogreb in jih pokopljejo, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Muslimani imajo podobno skupino, ki so jo poimenovali Angeli. Tudi oni ne delajo razlik med pripadniki različnih ver, poleg muslimanov pokopavajo tudi kristjane in hindujce.«

Zdravljenje brez razlik

Nadškof Machado je še pojasnil, da je zdravljenje koronavirusne bolezni 19 v zasebnih bolnišnicah izredno drago. Mnogi si ga ne morejo privoščiti in morajo iti v državne ustanove, kjer pa zdravniška oskrba večkrat ni tako dobra. V katoliških bolnišnicah, kot je St. John's, ne sprejemajo samo kristjanov, ampak enako pozornost posvečajo tudi hindujcem in muslimanom. Kot je poudaril nadškof, plačajo le tisti, ki lahko, in kolikor lahko. Vlada da svoj minimalni prispevek, najbolj pa so odvisni od velikodušnosti dobrotnikov in Božje previdnosti.

Pomoč tudi v obliki hrane, nastanitve za migrante

Nadškof je prepričan, da morajo v teh razmerah držati skupaj. Pomagati morajo mnogim ljudem. Njihovo služenje je tudi način za srečevanje pripadnikov drugih ver, ki cenijo njihov prispevek na področju zdravstva oz. struktur, ki jih dajejo na razpolago. V tamkajšnji nadškofiji recimo v štirih šolah gostijo več kot 1.000 notranjih migrantov, ki zaradi dela prihajajo v Bangalore z vseh koncev Indije. Nekaj je tudi Filipincev, vendar zelo malo. Ob izbruhu epidemije v Indiji so začeli tudi z zagotavljanjem hrane pomoči potrebnim. Danes pomagajo 28.000 družinam, ne le krščanskim, temveč tudi hindujskim in muslimanskim. Ustanovili so tudi skupino mladih prostovoljcev, ki peljejo paciente s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnico in pomagajo njihovim družinam, ki se jim nihče ne želi niti približati.

Kljub težavam 500 postelj za zvezno državo Karnataka

Že pred odprtjem novega središča je imela bolnišnica St. John's kot prva v mestu Kliniko za infekcijske bolezni, urgentni oddelek koronavirusne bolezni 19, za bolnike z novim koronavirusom pa so namenili približno 700 postelj, vključno z 38 na intenzivni negi. Kljub težkemu finančnemu položaju, s katerim se bolnišnica sooča v zadnjih mesecih zaradi upada hospitalizacije pacientov, ki prihajajo zaradi bolezni, ki niso povezane s koronavirusom, je vladi zvezne države Karnataka priskrbela več kot 500 bolniških postelj.

Statistika zadnjih petih mesecev

Do konca julija, pet mesecev po prvem primeru novega koronavirusa v Bangaloru, so na kliniki za infekcijske bolezni bolnišnice St. John's pregledali več kot 5.000 pacientov. Na urgentnem oddelku so nudili pomoč več kot 2.000 bolnikom, na oddelku intenzivne nege so jih do tedaj zdravili prek 500, na ostalih oddelkih pa več kot 600.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh