Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Italiji razprava o cerkvenem premoženju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 05. 2016 / 09:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Italiji razprava o cerkvenem premoženju

Teoretična vrednost italijanskih in vatikanskih cerkvenih nepremičnin ocenjena na več kot 1.000 milijard evrov.

Papež Frančišek je v Italiji z izjavo o premoženju tamkajšnje katoliške Cerkve dvignil precej prahu. Minuli ponedeljek je v nagovoru ob odprtju zasedanja Italijanske škofovske konference dejal, naj škofje »ohranijo le tisto, kar lahko služi izkustvu vere in ljubezni do bližnjega med Božjim ljudstvom«. Italijanski časnik Corriere della Sera je naslednji dan objavil poročilo o domnevnem premoženju Vatikana in italijanske Cerkve. Nepremičninska skupina Re, ki je dejavna v cerkvenih krogih, teoretično vrednost nepremičnin Vatikana in italijanske Cerkve ocenjuje na skupno več kot tisoč milijard evrov.



V Italiji ni obveznih cerkvenih dajatev, tamkajšnji državljani se lahko odločijo, ali bodo 0,8 % davčnih dajatev namenili Cerkvi ali kakšni drugi verski skupnosti. Leta 2014 je katoliška Cerkev v Italiji iz tega naslova prejela dobro milijardo evrov.

V oceno skupnega premoženja je vštetih tudi 9.000 šol in 4.000 negovalnih središč pod cerkveno upravo. Iz poročila je še razvidno, da prihodki niso vedno v skladu z vrednostjo nepremičnine – nekatera stanovanja so denimo oddana v najem za polovico dejanske tržne vrednosti.

Papež Frančišek je že večkrat izrazil zahtevo po »ubogi Cerkvi za uboge«. Cerkveno lastnino zagovarja le z argumentom, da se lahko iz prihodkov financira socialno delovanje Cerkve.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh