Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Jerihu bodo restavrirali velik mozaik

Za vas piše:
STA
Objava: 21. 10. 2016 / 07:25
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Jerihu bodo restavrirali velik mozaik

Mesto Jeriho v bližini Mrtvega morja je omenjeno že v Svetem pismu.

V mestu Jeriho na Zahodnem bregu reke Jordan nameravajo restavrirati mozaična tla v ruševinah nekdanje palače. Kar 825 kvadratnih metrov velik mozaik iz 8. stoletja so po dveh desetletjih, ko je bil zaščiten pod plastjo peska, za začetek očistili. Restavratorska dela naj bi bila končana do leta 2018.



»Mozaik je pričevanje o naši zgodovinski navzočnosti na tem območju in eden najpomembnejših stebrov naše zgodovine«, je po navedbah tujih medijev povedala palestinska ministrica za turizem Rula Maayah. Mesto Jeriho v bližini Mrtvega morja je omenjeno že v Svetem pismu.

Kot je še povedala ministrica, vzorec mozaičnih tal tvori 38 preprog, v njem pa je najti več kot 20 različnih barv. Površina mozaika zavzema površino dveh košarkarskih igrišč.

Mozaična tla so nekdaj krasila prostor kopališča v palači, ki se je porušila ob potresu. Restavratorski postopek naj bi se začel v treh tednih, ko bo končan, pa bodo mozaike odprli za javnost. Projekt bo stal okoli enajst milijonov evrov, financirali pa ga bodo z Japonske.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh