Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Krki pred vrati 11. teden humanosti in prostovoljstva

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 04. 2024 / 11:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2024 / 11:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Krki pred vrati 11. teden humanosti in prostovoljstva
Prostovoljci med pakiranjem živilskih paketov. FOTO: Arhiv Krke

V Krki pred vrati 11. teden humanosti in prostovoljstva

Krkini zaposleni v Sloveniji in tujini se bodo med ponedeljkom, 6. maja, in soboto, 11. maja, povezali v dobrodelnih dejanjih, saj pripravljajo že 11. Krkin teden humanosti in prostovoljstva, in sicer pod geslom »Radi smo Krkini prostovoljci«.

Krkini sodelavci bodo v različnih krajih po Sloveniji in tujini darovali kri, zbirali potrebščine, pomagali dobrodelnim organizacijam, se družili s starejšimi ter varovanci društev in zavodov. Prav tako bodo posvetili pozornost živalim in na matični lokaciji v Novem mestu pripravili dan odprtih vrat, ki bo namenjen njihovim zaposlenim in njihovim družinskim članom. Različne generacije Krkinih sodelavcev se bodo vključile v raznolike dejavnosti, ki so razdeljene v sedem tematskih sklopov.

Zbiranje potrebščin

V lanskem dobrodelnem tednu so zbrali 2,5 tone oblačil, higienskih pripomočkov in drugih potrebščin. Letos bodo zbirali predvsem šolske potrebščine, otroška oblačila in obutev. »V dosedanjih 10 letih trajanja akcije smo zbrali skoraj 32 ton oblačil, hrane, knjig, igrač in drugih potrebščin, ki smo jih nato darovali Rdečemu križu ali Karitas,« je povedala vodja Službe za odnose z javnostmi Teja Lesjak.

Vodja Službe za odnose z javnostmi v Krki Teja Lesjak. FOTO: K. K. Č.

Pomoč v dobrodelnih organizacijah

Vsako leto krkaši prostovoljci zavihajo rokave in pomagajo na Rdečem križu in Karitas, kjer pripravljajo osnovne živilske pakete in razvrščajo higienske pripomočke. Lani so pripravili skoraj 1400 živilskih paketov oz. osem ton. Prav tako obiščejo nekatere starejše in jim pomagajo pri urejanju doma (pleskanje, urejanje vrtov …).

Več kot tisoč sodelavcev vsaj enkrat letno daruje kri

Najbolj razširjena oblika prostovoljstva med njihovimi sodelavci je krvodajalstvo, ki je del njihove dobrodelne kulture že vse od ustanovitve pred 70 leti. »Več kot 1000 krkašic in krkašev v povprečju letno vsaj enkrat daruje kri. V lanskem tednu humanosti in prostovoljstva smo v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru zbrali 82 litrov krvi.« V desetih letih pa so v okviru omenjene akcije darovali 1075 litrov te najbolj dragocene tekočine.

Med varovanci v domovih za starejše

V dobrodelnem tednu bodo obiskali varovance v približno 20 domovih za starejše. Poleg druženja jim bodo pomagali pri vsakodnevnih opravilih ter zanje pripravili različne delavnice in kulturni program. »Z njimi bomo telovadili, šli na sprehod, urili spomin, igrali tombolo, vrtnarili, letos jim bomo predstavili folklorne plese, pripravili različne ustvarjalne delavnice ter skupaj z njimi zapeli. Nastopili bodo tudi naši zbori.«

Obisk zavodov, šol in društev

Povezujejo se tudi s šolami, z društvi in zavodi, ki jih obiskujejo otroci iz šol s prilagojenim programom ter varovanci in uporabniki različnih varstveno-delovnih centrov ter drugih zavodov. »Zanje pripravimo različne delavnice, športne dogodke, piknike, ki jih popestrimo z igrami in glasbo. V sredo, 8. maja, bo denimo varovance centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga obiskala naša lastna gasilka enota, ki jim bo prikazala, kako poteka naše delo,« pojasnjuje Lesjakova.

Na ustvarjalnih delavnicah. FOTO: Arhiv Krke

Skrb za živali

Na različnih lokacijah bodo zbirali tudi pakirano hrano za živali. Med drugim bodo obiskali zavetišče za živali. Lani so zbrali 460 kilogramov hrane za mačke in pse, v vseh desetih letih pa skoraj štiri tone.

Dan odprtih vrat

Zadnji dan dobrodelnega tedna, v soboto, 11. maja, pa na matični lokaciji v Novem mestu, na osrednji proizvodni lokaciji v Ločni, pripravljajo dan odprtih vrat za svoje zaposlene in njihove družinske člane. Gostili bodo 1800 oseb.

Nalaganje
Nazaj na vrh