Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V letu vere Rim obiskalo več kot 8,5 milijona romarjev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 11. 2013 / 08:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V letu vere Rim obiskalo več kot 8,5 milijona romarjev

V letu vere Rim obiskalo več kot 8,5 milijona romarjev

Tematsko leto se zaključuje s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo na nedeljo Kristusa Kralja obhajal papež Frančišek.

Več kot 8,5 milijona katoličanov z vsega sveta je v preteklih 13 mesecih v okviru leta vere poromalo v Rim, je na ponedeljkovi tiskovni konferenci v Vatikanu povedal nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije. Tematsko leto vere, s katerim je Cerkev želela poglobiti vero in razširiti njeno poznavanje, je 11. oktobra lani razglasil papež Benedikt XVI., sklenilo pa se bo z različnimi prireditvami in slovesnim bogoslužjem, ki ga bo na nedeljo Kristusa Kralja obhajal papež Frančišek.

Po Pavlovem letu (2008/2009) in letu duhovnikov (2009/2010) je bila to tretja tovrstna pobuda v pontifikatu Benedikta XVI. (2005-2013); leto vere je oznanil upokojeni papež, s »projektom« pa je nadaljeval papež Frančišek. Prvo leto vere je leta 1967 oznanil papež Pavel VI. ob 1.900-letnici mučeništva apostolov Pavla in Petra.

Tematsko leto naj bi poživilo krščansko vero in spodbudilo cerkveno življenje predvsem v zahodnih deželah, ki so danes močno sekularizirane. Po besedah Benedikta XVI. naj bi ob tem »ponovno odkrivali že znane verske vsebine, ki jih obhajamo, živimo in izražamo v molitvi, obenem pa temeljito razmislili o lastni veri«. V bogoslužju naj bi »okrepili praznovanje vere, še posebej z evharistijo«.

Začetek leta vere je sovpadal s 50. obletnico odprtja drugega vatikanskega cerkvenega zbora (11. oktobra 1962). Na ta način naj bi izrazili trajni pomen tega škofovskega zasedanja za današnjo Cerkev. Ob začetku leta vere so med 7. in 28. oktobrom zasedali tudi škofje, ki so razpravljali o novi evangelizaciji.

V letu vere so bila prirejena številna srečanja različnih duhovnih gibanj, mladih ter mladih redovnikov in redovnic v Rimu. V škofijah in župnijah so leto vere obhajali na različne načine. Eno izmed težišč je bilo ukvarjanje s Katekizmom katoliške Cerkve. Tematsko leto se zaključuje s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo na nedeljo Kristusa Kralja obhajal papež Frančišek.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh