Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Moskvi letos 21 novih pravoslavnih cerkva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 03. 2018 / 10:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2018 / 11:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Moskvi letos 21 novih pravoslavnih cerkva

Program »200 novih cerkva za Moskvo« naj bi vernikom omogočil bližino svetišč v vseh predmestjih.

V Moskvi bo letos zgrajenih in urejenih 21 novih pravoslavnih cerkva, ali pa se bo njih gradnja začela, je po navedbah ruske agencije Interfax napovedal Vladimir Resin, poslanec ruske Dume in skrbnik programa »200 novih cerkva za Moskvo«, s katerim so začeli leta 2011.



Večina novih svetišč bo zrasla v predmestjih na obrobju ruske prestolnice, kjer doslej cerkva sploh ni bilo. Resin je med drugim omenil cerkev novodobnih mučencev v Stroginu, cerkev dvanajstih apostolov v Kovrinu, cerkev Andreja Rubljeva v Ramenkih in cerkev sv. Sergeja v Tušini.

V okviru programa »200 novih cerkva«« so v Moskvi v zadnjih osmih letih doslej zgradili in uredili 62 novih pravoslavnih svetišč. Cilj programa je, da bi v vseh mestnih predelih zgradili cerkve, do katerih bi ljudje lahko prihajali peš. Stroški programa so poravnani z darovi vernikov in organizacij, za zbiranje denarja pa je pooblaščen sklad, katerega predsednika sta moskovski patriarh Kiril I. in moskovski župan Sergej Sobjanin.

Po navedbah patriarha Kirila bogoslužje v Moskvi trenutno obhajajo v 507 cerkvah. V pastorali deluje 1.711 duhovnikov (26 visokih cerkvenih dostojanstvenikov, 1.289 duhovnikov in 396 diakonov).

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh